Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Duitsland groeit dankzij goedkope olie en alleen met rijbewijs de lift in

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De Duitse bouwmarkt Hornbach gaat flink uitbreiden in het buitenland, waaronder Nederland. Het bedrijfsresultaat steeg afgelopen jaar met 3%, vooral dankzij de groei in Duitsland zelf met een omzet van 3,5 miljard euro.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Nieuws van de dag

 Groei in Duitsland voor dankzij goedkope olie

De Duitse kamer van koophandel (DIHK) verhoogde haar verwachtingen voor economische groei in 2015 van 1,3 naar 1,8% en denkt dat er 250.000 banen bij komen. Maar dat ligt vooral aan een aantal externe factoren, waarschuwt voorzitter Martin Wansleben. Zonder de lage olieprijs, de zwakke euro, lage rente en de export zou het slechts een groei van 0,2 tot 0,5% zijn geweest (Die Welt).

‘Reorganisatie Siemens komt door politiek’

Siemens schrapt 2.200 banen, en dat is mede te danken aan de politiek volgens topman Joe Kaeser. “De Energiewende heeft de basis weggenomen waarmee we onze producten kunnen verkopen.” (Spiegel Online).

Cameron op bezoek in Berlijn

De Britse premier Cameron toert door het Europa waar veel van zijn kiezers steeds minder mee hebben. Vandaag is hij in Berlijn om te pleiten voor meer zelfstandigheid voor zijn land. Dit is zijn wenslijstje (FAZ). Merkel wil precies het tegenovergestelde (DW).

Ondernemen op vrijdag

  • FIFA-schandaal: hoofdsponsor Adidas wast zijn handen in onschuld (manager magazin)
  • Lidl verhoogt het minimumloon voor medewerkers met 15% naar 11,50 euro per uur (Handelsblatt)
  • Ict’ers willen steeds liever werken in de auto-industrie (AutomobilWoche)
  • Hoe een Zwitsers bedrijf zich wil wapenen tegen Monsanto (WirtschaftsWoche)
  • Apple koopt Duitse startup Metaio (Handelsblatt)
  • Europa’s staalindustrie in de verdrukking (WirtschaftsWoche)
  • Bouwmarkt Hornbach gaat flink uitbreiden in Nederland en andere landen (WirtschaftsWoche)

En dan nog dit…

Alleen nog in de lift met een ‘rijbewijs’

De arboregels op het ministerie van Werkgelegenheid van minister Andrea Nahles (SPD) blijven verbazen. Het ministerie beschikt net als veel andere grote Duitse overheidsgebouwen over ‘paternosterliften‘, kleine tweepersoonsliften die onafgebroken ronddraaien. Het ministerie heeft nu een dik rapport vervaardigd waarin staat dat alleen werknemers met speciale toestemming van deze ‘Personenumlaufaufzug‘ gebruik mogen maken (FAZ).

De paternosterlift stamt al uit 1880 en werkt zo:

Paternoster animated.gif
Paternoster animated“ von RokerHROEigenes Werk. Lizenziert unter CC BY-SA 3.0 über Wikimedia Commons.

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: