
Einen wunderschönen guten Morgen!
Machinistenvakbond beëindigt treinstaking
De machinisten pakken hun werk weer op. Dat deelden Deutsche Bahn en vakbond GDL vanmorgenvroeg mee. Reden hiervoor is het aanstellen van twee bemiddelaars: Bodo Ramelow (Die Linke, minister-president Thüringen) en Matthias Platzeck (SPD, oud-premier Brandenburg). Voor de treinen weer volgens de dienstregeling rijden, kan het nog even duren (Spiegel Online). Er kwam veel druk uit de Duitse regering en het bedrijfsleven om de negende treinstaking in korte tijd te beëindigen. Het bedrijfsleven leed 50 tot 100 miljoen euro schade per dag (Spiegel Online).
Minder ‘minijobs’ in Duitsland
Het aantal ‘minijobs’ in Duitsland is flink gedaald. vooral in Oost-Duitsland en in de handel. Hiermee worden tijdelijke deeltijdbanen bedoeld waarmee een werknemer niet meer dan 450 euro per maand kan verdienen en geen sociale verzekeringen hoeft af te dragen. Reden hiervoor is de invoering van het minimumloon in Duitsland. Het positieve effect is dat het aantal mensen met vast werk net zo hard stijgt (Süddeutsche Zeitung).
Verlaging pensioenleeftijd maakt tekort vakmensen erger
Een van de cadeautjes van de huidige regering is het verlagen van de pensioenleeftijd naar 63 jaar. Maar daardoor groeit het tekort aan vakmensen nog harder. Mensen met technische beroepen of uit de ict gaan eerder dan gemiddeld met pensioen (Die Welt).
Energienieuws van afgelopen week
- Beieren wil geen stroomsnelweg door de eigen achtertuin (Spiegel Online), maar dat kan de Energiewende en de energievoorziening in gevaar brengen, zeggen energieleveranciers (Spiegel Online).
- Windparken op zee hebben de naam duur en slijtagegevoelig te zijn. Maar ze zijn goedkoper te onderhouden dan kerncentrales (Spiegel Online).
- Hippie-ingenieurs bouwen aan een autarkisch leven (WiWo Green).
- Wat ontwikkelingslanden kunnen leren van de Duitse Energiewende (Energy Transition)