Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Derde Duitse treinen rijdt, SPD neemt afstand van Merkel en turbulente vergadering VW

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Een derde van de treinen zal tijdens de langste machinistenstaking ooit nog rijden, de SPD laat de onder vuur liggende Merkel haar eigen kastanjes uit het vuur halen en het wordt vandaag een turbulente aandeelhoudersvergadering bij VW.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Een derde van Duitse treinen rijdt nog

Machinisten aangesloten bij de vakbond GDL hebben vandaag het werk neergelegd voor wat de langste staking ooit moet worden. Een derde van de treinen zal wel rijden, bestuurd door machinisten die aangesloten zijn bij een vakbond die niet staakt (FAZ). Vakbondsleider Claus Weselsky maakt zich niet populair in Duitsland, onder meer Merkel eist dat er snel een akkoord komt (Handelsblatt).

SPD neemt afstand van Merkel in afluisterschandaal

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) wijst alle kritiek van de hand in het nieuwste afluisterschandaal bij de geheime diensten. Volgens hem gaat er volledige opheldering komen. Woensdag wordt hij achter gesloten deuren bevraagd door de parlementaire commissie die zich bezig houdt met geheime diensten. Intussen steunt SPD-leider Sigmar Gabriel bondskanselier Merkel niet. Zij heeft hem naar eigen zeggen verzekerd dat de Duitse geheime dienst de Amerikanen niet heeft geholpen bij bedrijfsspionage (Die Welt).

Turbulente aandeelhoudersvergadering bij VW

Wanneer de aandeelhouders van Volkswagen dinsdag om 10.00 uur op de Hannover Messe samenkomen, zal de man die de afgelopen decennia aan het hoofd stond van de op één na grootste autofabrikant ter wereld op het podium ontbreken. Experts verwachten een turbulente vergadering met veel nieuwe details over de machtsstrijd met de afgetreden Ferdinand Piëch (Handelsblatt).

Verder in het nieuws:

  • Loonkosten zijn in Duitsland een derde duurder dan in veel andere EU-landen (FAZ).
  • Autofabrikanten eisen subsidieregeling voor elektro-auto’s (Der Tagesspiegel).
  • Merkel zoekt alternatief voor heffing op kolen (Handelsblatt).
  • Nu AfD het moeilijk heeft pleit FDP-leider voor tijdelijk uitreden van Griekenland uit de euro (Spiegel Online).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: