Ga naar inhoud

Nieuw afluisterschandaal kan grote gevolgen hebben voor Angela Merkel

Wat wist bondskanselier Angela Merkel van de samenwerking van haar geheime dienst BND met de NSA? Steeds meer details lekken uit over de schaal en intensiteit waarmee Duitsland de Amerikanen hielp. De Duitse politiek is in rep en roer. Zelfs coalitiepartij SPD sluit een openbare ondervraging van Merkel niet uit. Deze week moeten er antwoorden komen op lastige vragen.

Het volgt allemaal op de onthullingen van vorige week, vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille. “Daaruit bleek dat de Duitsers met hulp van de NSA vanuit een afluisterstation in het zuiden van Duitsland de Fransen, hoogambtenaren bij de Europese Commissie en Duitse bedrijven hebben afgeluisterd. Merkel moet nu antwoord geven op de vragen: waar heeft u toestemming voor gegeven? Hoe lang is er spionage geweest en wie wisten ervan?”

De Maizière moet deze week vertellen over wat hij wist van het bespioneren voor de NSA.

Deze week zal meer duidelijk worden over antwoorden op deze vragen. Zo moet woensdag de minister van binnenlandse zaken, Thomas de Maizière (CDU) verschijnen voor een parlementaire onderzoekscommissie.

Gevolgen voor Merkel

De Duitse bevolking is geschokt door het nieuws, vertelt Marseille. “Vooral omdat er steeds meer details bekend worden over wat er binnen de regering en de grootste partij al bekend was over de afluisterpraktijken. De belangrijkste medewerker van Merkel liet een lijst met 2000 zoektermen en ip-adressen verwijderen en loog daar later over. Dit zijn onthullingen die grote schade toebrengen aan de rol van de Duitse inlichtingendiensten. Ook voor Merkel kan dit grote gevolgen hebben. Het kan zelfs leiden tot vervolging, als blijkt dat ze tegen de wet in heeft gehandeld.”

Duitslandnieuws over het afluisterschandaal

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.