Ga naar inhoud

Maurits Kuypers: Ontslaggolf dreigt in Duitse bankensector

Deutsche Bank zet het mes in de organisatie. Een van de maatregelen om de kosten onder controle te krijgen is het sluiten van 200 van de 700 filialen, een ander de verkoop van dochter Postbank. Groot nieuws in Duitsland. De maatregelen die de bank neemt om de winstgevendheid te verbeteren kunnen de hele Duitse financiële sector opschudden.

Duitsland is nu nog een erg versnipperde markt met slechts een paar grote spelers en talloze kleine regionale banken. Het gevolg van die versnippering is dat Duitsland achtergebleven is bij ontwikkelingen in het buitenland met sluiting van grote delen van het kantorennetwerk. In Nederland verdwenen bijvoorbeeld tussen 2004 en 2014 bij ABN Amro, ING, SNS, Rabobank en Fortis meer dan 1.500 filialen.

Duitsland ouderwets

De Duitsers zijn als het om betalingsverkeer gaat sowieso een beetje ouderwets. Cash geld is er veel populairder dan in Nederland, en mensen gaan veel vaker naar hun bank om wat te regelen dan wij. Zo staan in veel banken speciale automaten waarmee je kunt bankieren of rekeningafschriften kunt printen.

Deutsche Bank mede-topman Fitschen moest woensdag voor de rechter verschijnen in het kader van het Kirch-proces. Naast de Libor-boete van miljarden één van de vele lijken in de kast bij de grootste bank van Duitsland.

Maar dat dit gaat veranderen lijkt mij onontkoombaar. Buitenlandse banken hebben al lang ontdekt dat ze met internetbanken goed kunnen concurreren op de Duitse markt. Dat geldt ook voor Nederlandse banken als NIBC Direct, Rabo Direct en ING Diba. Zij hoeven geen dure filialen te betalen en kunnen daardoor zeer concurrerende rentetarieven bieden op zowel spaargeld als bij het verlenen van kredieten.

Lastige tijden voor vakbonden

Duitse banken zullen op den duur wel mee moeten gaan in deze trend anders verliezen ze marktaandeel. Deutsche Bank zet nu een grote stap met deze reorganisatie, en het zou mij verwonderen als de Postbank – een dochter die het verkopen wil – niet snel volgt.

Commerzbank zal niet achter willen blijven en daarna volgens al die kleine Sparkassen, Raiffeisen- en Volksbanken. Ik verwacht lastige tijden voor de twee grootste vakbonden in de financiële sector, Verdi en DBV.

Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.

Meer columns van Maurits Kuypers op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: