Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Laura Will: Hoe ik als Duitse Koningsdag in Amsterdam beleefde - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Laura Will: Hoe ik als Duitse Koningsdag in Amsterdam beleefde

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN) wisselt jaarlijks Nederlandse en Duitse journalisten met elkaar uit. Voor Duitslandnieuws schrijven de deelnemers over wat ze meemaken. Deze week Laura Will, verslaggever voor Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB). Koningsdag in Amsterdam, een vergelijkbaar feest is ze in Duitsland nog niet tegengekomen.

Ik heb een hekel aan mensenmassa’s. Slecht geklede mensen eten en drinken teveel, zijn luidruchtig en willen altijd precies lopen waar ik sta. Ik vaar met de veer richting Amsterdam Centraal Station. Plots rijdt er een wiel tegen mijn hielen. Ik draai mijn hoofd om naar achteren en wil al ‘auw’ roepen, maar voor ik het kan zeggen dwaalt mijn blik af naar beneden. Ik zie een kinderwagen, versierd met oranje crêpepapier. Daarin een blonde krullenkop met op haar hoofd een oranje kroontje en om haar hals een ketting in rood, wit en blauw. De outfit is compleet met een oranje rokje van tule. De kleine prinses met blauwe ogen lacht, en ik ook.

Willemcake

Dit is voor mij mijn eerste Koningsdag. Een must, verzekerden alle Nederlanders mij. Ik ben extra vroeg gekomen omdat ik niet zo’n zin heb in de grote mensenstroom later op de dag. Straks moeten al die duizenden mensen zich door de smalle straatjes langs de grachten wurmen.

Nu is er nog weinig aan de hand. Ik loop langs de Singelgracht. Het ruikt er naar frituurvet, verse stroopwafels en een Amsterdamse wietlucht. Ik weet niet waar ik als eerste moet kijken. De Amsterdammers hebben hun leven verplaatst naar de straat: banken op straat, tweedehands kleren en meubels worden op de stoep verkocht en de kinderen verkopen ‘Willemcake’ die ze samen met hun moeder hebben gebakken.

De grachten van Amsterdam waren vol met bootjes.

Natuurlijk zijn de meesten gekomen in oranje of rood, wit, blauw. Opvallend met pruik, glitterdoek of rok. Of meer subtiel met een hoed of een lint in het haar. Iedereen heeft zijn fantasie gebruikt, ook in zakelijk opzicht. Voor een euro wordt je toekomst voorspeld. Op andere plekken krijg je met eigengemaakte crème een facelift, iets verderop zijn blikjes bier te koop vanuit de kofferbak voor onderweg.

WK en vlooienmarkt ineen

De Nederlanders vieren precies zo feest zoals ik ze de afgelopen maanden heb leren kennen: ‘gezellig en leuk’. Een vergelijkbare atmosfeer heb ik op Duitse feesten nog nooit beleefd. Als ik Koningsdag aan een landgenoot zou moeten uitleggen dan zou ik het een samensmelting noemen van het feest toen Duitsland wereldkampioen werd en de beroemde vlooienmarkt in Mauerpark, Berlijn. Maar dan zonder hipsters. Zware brilmonturen en wollen mutsen draagt bijna niemand.

Hoe later het wordt, hoe meer mensen de binnenstad bereiken. Vanaf de grachten klinkt de bas van de partyboten. Ik zoek mijn weg terug naar Amsterdam-Noord. Als de veer richting het centrum spontaan in een feestje uitmondt en zestienjarigen gillend over de reling hangen, weet ik: het was slim om vroeg te komen.

Laura Will is in Duitsland journalist bij Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB), in Nederland werkt ze tijdelijk op de binnenlandredactie van de NOS.

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN, Den Haag) nodigt samen met de Internationale Journalisten-Programme (IJP, Berlijn) Nederlandse journalisten uit om twee maanden bij een Duits medium te werken. De komende maanden schrijven ook andere deelnemers over hun ervaringen in Duitsland en Nederland.

Blogs van de journalistenuitwisseling op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: