Ga naar inhoud

Boekhoudster stal half miljoen euro van Duitse dochter Thuisbezorgd

Bijna vier jaar lang plukte een boekhoudster van online besteldienst Lieferando ongemerkt van de bedrijfsrekening. In totaal stak ze 665.000 euro in eigen zak. Ze begon al met haar bedrog voordat de Duitse startup in juni 2012 werd overgenomen door het Nederlandse Thuisbezorgd.nl (Takeaway.com), met aan het roer ceo Jitse Groen. De boekhoudster moet zes jaar de gevangenis in.

Maar liefst 665.449 euro wist boekhoudster Andrea C. bij besteldienst Lieferando naar haar eigen rekening weg te sluizen. Ze kon vier jaar lang ongemerkt haar gang gaan, schrijft Berliner Zeitung. Volgens de rechtbank heeft ze het geld verbrast.

Geld kwijt

Dat is een strop voor het Nederlandse Thuisbezorgd.nl (internationaal Takeaway.com) van Jitse Groen dat de Duitse startup in juni 2014 overnam. Het bedrog was toen al bijna anderhalf jaar aan de gang. Lieferando lijkt het geld kwijt te zijn.

Een half miljoen euro is veel geld voor een jonge startup, vooral in de bestelservicebranche, waar Groen moet opboksen tegen concurrenten als Lieferheld (Delivery Hero) en Pizza.de, eigendom van de beursgenoteerde startupbroedmachine Rocket Internet van de Samwer-broers dat vorig jaar de oorlogskas flink spekte.

Boekhoudster werd vertrouwd

De boekhoudster kon haar gang gaan omdat ze volledig werd vertrouwd, citeert de krant een manager. Lieferando wil verder niets zeggen over de ontslagen medewerkster. Ze zou een gat in het systeem van het toen nog jonge bedrijf hebben benut, blijkt uit het oordeel van de Berlijnse rechtbank.

Lieferando werd in 2012 overgenomen door Thuisbezorgd.nl van Jitse Groen.

Ze begon met het doorsluizen van kleine bedragen die later uitgroeiden tot transacties van 9.000 euro naar haar eigen rekening en naar die van haar man en zoon. In totaal ging het om 259 overboekingen totdat Andrea C. eind 2014 tegen de lamp liep. Het ging om geld dat eigenlijk bestemd was voor restaurants en cafés die via Lieferando maaltijden hadden verkocht.

Extravagante levensstijl

Opvallend is dat de 50-jarige boekhoudster bij een eerdere werkgever ook geld had verduisterd, achterhaalde Der Tagesspiegel. Destijds ging het om 375.000 euro in 139 transacties. Lieferando kende haar voorgeschiedenis niet.

De boekhoudster zegt dat ze het geld gebruikte om een harttransplantatie te betalen voor haar man. Met het bedrag kon ze de wachtlijsten in Duitsland omzeilen, waarna een Russische hartchirurg de operatie zou hebben uitgevoerd.

Maar de rechter geloofde haar verhaal niet. Een als getuige-deskundige opgeroepen arts stelde dat haar man helemaal geen operatie nodig had en nergens op een wachtlijst stond. In plaats daarvan zou ze volgens justitie er een extravagant leventje op na hebben gehouden met dure vakanties en luxe etentjes. Vorige week is ze veroordeeld tot zes jaar cel.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: