Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Machtsstrijd bij VW, Hannover Messe begint en kaasprijs daalt

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Een ware machtsstrijd is losgebarsten binnen de top van Volkswagen. Vandaag begint de Hannover Messe en weer gaat het over 'Industrie 4.0'. En discounter Aldi begint een prijsoorlog met kaas, ook Goudse kaas wordt goedkoper.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Machtsstrijd bij Volkswagen escaleert

Gerommel in de top van Europa’s grootste autofabrikant. VW-commissaris Wolfgang Porsche heeft zich gedistantieerd van de uitspraken van president-commissaris Ferdinand Piëch (FAZ), (Die Welt). Die laatste uitte plotseling harde kritiek op bestuursvoorzitter Martin Winterkorn, wat neerkomt op een persoonlijke aanval. De families Piëch en Porsche hebben het voor het zeggen in Wolfsburg. Winterkorn wordt overigens gesteund door de ondernemingsraad en aandeelhouder deelstaat Nedersaksen (Handelsblatt, commentaar), (Süddeutsche Zeitung, commentaar).

Hannover Messe draait weer op Industrie 4.0

Alweer draait het in Hannover om Industrie 4.0. Een begrip dat staat voor machines die aan elkaar gekoppeld zijn, ook wel het ‘internet der dingen’ genoemd. Het is aan de Duitse bedrijven om te laten zien dat ze in deze trend mee marcheren in de vaart der volkeren (Spiegel Online). Partnerland is India, een land dat lang vocht tegen honger, armoede en onstuimige bevolkingsgroei. Daar komt steeds meer verandering in. Analisten zien hier het ‘nieuwe China’, een land dat graag machines ‘Made in Germany’ koopt (Der Tagesspiegel).

Kaasprijs daalt in Duitsland

De kaasprijs in Duitsland daalt over de hele linie; van Goudse kaas tot aan de mozzarella. De neergang is ingezet door marktleider Aldi, waarna de concurrentie volgt. Boeren maken zich zorgen (Handelsblatt).

Hamburgse startupscene bloeit op

Steeds meer startups komen uit Hamburg. Na Berlijn en München de derde startupstad van Duitsland. Veel bedrijven groeien snel. Een startup oprichten in Hamburg is niet makkelijk. Werkruimtes zijn duurder en geschikt personeel is lastiger te vinden dan in Berlijn. Ook het leven is er minder goedkoop (Handelsblatt, video).

Duitsland heeft weer genoeg ingenieurs

Heeft Duitsland binnenkort een tekort aan ingenieurs? Lang werd gedacht van wel. Nu blijkt dat de promotiecampagne zijn vruchten heeft afgeworpen (FAZ).

Luierwinkel naar de beurs

Webwinkel Windeln.de uit München – verkoper van luiers en andere babyartikelen – gaat naar de beurs (Der Tagesspiegel).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: