Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Dit moet je weten over industriebeurs Hannover Messe 2015 - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Dit moet je weten over industriebeurs Hannover Messe 2015

Honderden Nederlandse bedrijven trekken van 13 tot 17 april naar industriebeurs de Hannover Messe om nieuwe zakelijke contacten op te doen en oude banden aan te halen. Om orde in de chaos te scheppen brengt Duitslandnieuws de Nederlandse inbreng in kaart. Opvallend is dat Nederlanders een groot aantal vierkante meters hebben ingekocht.

Nederlanders kopen meer vierkante meters

Belangrijkste vraag dit jaar is of de Nederlandse standhouders de positieve indruk van vorig jaar een vervolg kunnen geven. Vorig jaar maakte premier Mark Rutte met zijn openingsspeech op maandag goede sier in Duitsland. In diplomatieke kingen en bij het Nederlandse bedrijfsleven wordt dit optreden als keerpunt gezien in de persoonlijke relatie tussen bondskanselier Angela Merkel en Rutte.

Nederland was vorig jaar partnerland op de Hannover Messe.

Bedrijven zullen moeten doorbouwen met de opgedane contacten. Wat ook massaal gedaan wordt met de inkoop van een flink aantal vierkante meters. Vooral door collectieven die hun beurspresentatie gezamenlijk organiseren. Hier een overzichtskaartje.

Grote en kleine Messe

De Hannover Messe is eigenlijk een verzameling van een aantal beurzen in één week op één plek. Om het jaar komen de verschillende branches naar Hannover. In de volksmond wordt er een onderscheid gemaakt tussen de ‘kleine’ en ‘grote’ Messe die elkaar jaarlijks afwisselen.

Bij alle vakbeurzen zal de focus liggen op 5 belangrijke actuele thema’s;

Nederland was vorig jaar partnerland tijdens de kleine variant. Dit jaar is de ‘grote’ weer aan de beurt met als partner India. Het is daarom ook verklaarbaar dat Nederlandse bedrijven veel vierkante meters hebben ingekocht. Er komen dan ongeveer 50.000 bezoekers extra.

Ondanks het feit dat dit jaar 70 minder Nederlandse bedrijven meedoen dan vorig jaar, hebben de landgenoten in totaal wel meer vierkante meters ingekocht. Wat wel spannend is of de investering zich uiteindelijk ook terugbetaalt. Niemand wil een lege stand waar niets gebeurt.

Beurs krimpt

De Hannover Messe krimpt al jaren qua deelnemers en bezoekers. Al is de geringe deelname tussen 2008 en 2011 vanwege de crisis te verklaren. Maar nog steeds: waren er 13 industriebeurzen in 2011, in 2013 bleven er 11 over en dit jaar zijn het er in totaal nog maar 10. Ook hier verliest de beurs dus aan aantrekkingskracht.

  • 2011: 230.000 bezoekers, 6500 exposanten, 243.000 vierkante meter
  • 2012: 195.000 bezoekers, 5000 exposanten, 180.000 vierkante meter
  • 2013: 225.000 bezoekers, 6.550 exposanten, 220.000 vierkante meter
  • 2014: 180.000 bezoekers, 4790 exposanten, 178.000 vierkante meter

Nederlandse deelname

  • 2013: 3300 bezoekers, 120 exposanten.
  • 2014: 6000 bezoekers, 250 exposanten, 4000 vierkante meter.
  • 2015: nog onbekend aantal bezoekers, met 180 exposanten, 4304 vierkante meter.

Bronnen: Destatis/Nederlandse ambassade Duitsland/Hannover Consultancy

Collectieven

De presentatie van de verschillende branches wordt hier goed weergegeven. Het meest bekend zijn de industriële toeleveranciers in Hal 4. Daartoe behoren de NEVAT, Brainport Industries, MetaalUnie, Mikrocentrum en Holland Innovative. Net als in Hal 2 waar de FME onder de noemer ‘Holland High Tech’ op maandagmiddag aftrapt met een discussie over innovatie door middel van ruimtevaart-technologie.

Programma

Op dinsdag is er een politiek hoogtepunt wanneer minister van Economische Zaken Henk Kamp een ontmoeting heeft gepland met zijn counterpart uit Baden-Württemberg, Nils Schmid. De zuidelijke Duitse deelstaat is economisch ijzersterk en hoort bij de topregio’s van Europa.

Desondanks weten Nederlanders het zuiden van Duitsland moeilijk te bereiken. Vandaar dat er flink in handelsmissies is geïnvesteerd. Onder meer door het bezoek van Koning Willem-Alexander in de zomer van 2013.

Tips

Sorry voor het cliché, maar het is zeer noodzakelijk om je goed voor te bereiden voor een beursbezoek. Probeer van tevoren een goede overzicht te krijgen per hal wie daar exposeren en afspraken in te plannen. Verwacht ook zeker niet teveel van een eerste ontmoeting. Dan wordt zelden echt zaken gedaan. Ook te direct overkomen, kan tegen je werken.

Lees ook:

Video

In opdracht produceerde Duitslandnieuws vorig jaar livestreams en video’s rondom de grote thema’s. Deze video’s zijn nog steeds terug te zien op Hannovermesse.partnerland.nl.

Bekijk bijvoorbeeld dit interview met John Blankendaal van Brainport Industries.

Hannover Consultancy zette een aantal handige PDF’s op een rij

Bezoekersinfo

Paviljoens

Algemene informatie

Site Nederlandse ambassade

Meer van Duitslandnieuws over de Hannover Messe

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.