Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Overname Kaiser’s verboden, startups bloeien ook buiten Berlijn en boren naar schaliegas

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Supermarktreus Edeka mag Kaiser's niet overnemen, ook buiten Berlijn bloeien de startups. En vanaf 2019 kan er mogelijk ondanks de vele protesten geboord worden naar schaliegas in Duitsland. Volgend jaar beginnen de proeven.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Edeka mag Kaiser’s niet overnemen

Ondanks alle concessies mag Edeka de Kaiser’s-Tengelmann-supermarkten niet overnemen. De mededingingsautoriteit zette woensdag een streep door de omstreden plannen. Edeka zou te machtig worden in regio’s als Berlijn, München, Oberbayern en Noordrijn-Westfalen (Der Tagesspiegel) (Handelsblatt).

Postbodes staken voor Pasen

Zeker 10.000 Duitse postbodes leggen in de week voor Pasen het werk neer (FAZ).

Daimler-chef Zetsche blijft op zijn post

Daimler-topman Dieter Zetsche blijft ondanks geruchten van aftreden tot zeker 2019 op zijn post (Spiegel Online).

Ook buiten Berlijn bloeien de startups

Berlijn geldt als het Duitse centrum voor startups. Maar het aantal nieuwe startups loopt terug en velen overleven de eerste jaren niet. Maar ook buiten Berlijn bloeien jonge techbedrijfjes op die leunen op regionale krachten als de Mittelstand en grote concerns. Hamburg is de nummer twee na Berlijn. München geldt door de goede arbeidsmarkt en hoge huren als een stad ‘waar je je bedrijf zou willen oprichten, maar waar het niet per se hoeft’ (Süddeutsche Zeitung).

Te weinig kritiek binnen Duitse bedrijven

Volgens psychotherapeut Bärbel Wardetzki wordt er te weinig kritiek geleverd binnen Duitse bedrijven. Opbouwende kritiek komt volgens haar net zo weinig voor als het uitdelen van een compliment. Ze stelt dat het in Duitsland ontbreekt aan een cultuur waarbinnen op een welwillende manier op elkaars zwaktes wordt gewezen (Karriere).

Commercieel boren naar schaliegas mogelijk vanaf 2019

Het Duitse kabinet is het eens geworden over een wetsontwerp over schaliegas. Ondanks de brede weerstand wordt het boren naar schaliegas onder strenge voorwaarden toegestaan vanaf 2016. Binnen bepaalde natuurgebieden mag niet gewonnen worden. Op andere plekken zou vanaf 2019 commerciële fracking mogelijk kunnen zijn (Spiegel Online).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: