Ga naar inhoud

Bernard van der Wees: de meeste Nederlanders wonen in Oost-Berlijn

Waar wonen ze eigenlijk, de Nederlanders in Berlijn? Internetondernemer Bernard van der Wees zag de vraag langs komen op Facebook en besloot er een enquête van te maken. Honderden mensen deden mee. Opvallend genoeg hokken de Nederlanders dicht bij elkaar en wel in twee wijken. De resultaten smaken naar meer, Van der Wees broedt op nieuwe onderzoeken.

In Berlijn staan 4.634 Nederlanders geregistreerd, tenminste in 2012Bernard van der Wees van Keydatos graaft graag in de berg met publieke cijfers en maakt het dan via een kaartje of plaatje inzichtelijk.

Vers in Berlijn om samen met Cecill Etheredge aan zijn startup Keydatos voor datavisualisatie te werken, zag Van der Wees op de Facbook-groep Nederlanders in Berlijn de vraag langs komen waar de meeste Nederlanders wonen. “Een oliebollenbakker vroeg zich af waar hij het beste met zijn kraam kon gaan staan. Toen dacht ik: hé, een leuk onderwerp voor een klein onderzoekje.”

Nederlanders wonen in het oosten

Van der Wees stuurde in dezelfde Facebook-groep een vragenlijst rond die binnen één dag 200 antwoorden opleverde. “Het liep echt even storm, in totaal kreeg ik 307 antwoorden binnen.” Het viel de internetondernemer op dat de meeste Nederlanders in Oost-Berlijn wonen. “Vooral Prenzlauerberg en Friedrichshain zijn geliefd onder landgenoten.”

(Klik op de kaart om verder te gaan bij Keydatos)

Kaart: Bernard van der Wees/Keydatos
Kaart: Bernard van der Wees/Keydatos

 

Iets meer vrouwen

Ook opvallend; de man-vrouwverhouding onder de inzenders is nagenoeg gelijk: 47% man en 51% vrouw. Van der Wees vond het ook bijzonder dat zoveel mensen aangaven dat ze vanwege werk naar Berlijn zijn gekomen. “Dit kan er op duiden dat er veel banen in de startupscene zijn. Want de meeste deelnemers van dit onderzoekje zijn relatief jong. Maar dit beeld kan ook enigszins vertekend zijn omdat we de enquête via Facebook hebben verstuurd.”

Kaart: Bernard van der Wees/Keydatos
Kaart: Bernard van der Wees/Keydatos

 

Voor Van der Wees is het onderzoek een stapje in de richting waar zijn startup zich mee bezig gaat houden. “Ik wil vooral het vooral de enorme bergen big data toegankelijker maken voor mensen, bedrijven en onderzoekers. Het zou mooi zijn als je straks makkelijker kunt spelen met bijvoorbeeld de data van het CBS en Destatis.”

Stuur je vraag in

Keydatos gaat de komende tijd samen met Duitslandnieuws meer data-experimenten uitvoeren om daarmee Duitsland inzichtelijker te maken. Heb je een leuk idee of een goede onderzoeksvraag?

Mail: redactie[at]duitslandnieuws.nl

Cijfers op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: