Ga naar inhoud

Toltegenstanders vestigen hun hoop op bondspresident Gauck

De Duitse Bondsdag neemt komende donderdag een besluit over het omstreden tolvignet waar alleen buitenlanders voor moeten betalen. Als verkeersminister Dobrindt coalitiepartij SPD tegemoet komt in hun kritiek, lijkt een meerderheid voor te gaan stemmen. Tegenstanders vestigen nu hoop op bondspresident Joachim Gauck. Ze willen dat hij weigert de wet te ondertekenen.

Update dinsdag:

Focus meldt op basis van persbureau dpa dat de SPD tevreden is met de tegemoetkomingen van verkeersminister Dobrindt. Dit zou betekenen dat de tijdelijke tolvignetten goedkoper worden. Bijvoorbeeld tien dagen wordt tien euro. Exacte details zijn nog niet bekend. Het lijkt er op dat komende vrijdag een meerderheid voor de invoering voor de tol gaat stemmen.


Originele artikel: 

Maatregelen en wetten die over tientallen miljarden euro’s gaan passeren geruisloos de Bondsdag. Uitgerekend het relatief kleine tolvignet – het gaat om een paar honderd miljoen euro per jaar – zorgt voor de meeste opschudding in het Duitse parlement. Donderdag lijkt een meerderheid ondanks alle kritiek voor de tol voor buitenlanders te gaan stemmen. Fractievoorzitter Anton Hofreiter van oppositiepartij Die Grünen vestigt nu zijn hoop op de bondspresident.

President kan weigeren te tekenen

“President Joachim Gauck moet de tol minstens zo grondig onderzoeken zoals zijn voorgangers ook eerder wetten wisten tegen te houden omdat ze in strijd waren met de grondwet”, zegt Hofreiter in Der Spiegel van deze week. Volgens hem moet Gauck weigeren zijn handtekening onder de wet te zetten.

Toltegenstanders hopen dat president Gauck (rechts) de plannen van Dobrindt (links) stopt.

De minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen Stephan Weil (SPD) verwacht dat de tol nog voor de invoering ergens zal sneuvelen. “Als de landelijke regering de talrijke kritiek negeert, dan kunnen de rechters zich er nog over buigen. Uiteindelijk zal er dan een uitspraak moeten komen van het Europees Gerechtshof.”

Tot dan toe bevindt de maatregel zich volgens de SPD’er juridisch gezien op glad ijs. “Elke rechter kan boetes van tafel vegen wanneer hij er van overtuigd is dat het vignet in strijd is met Europese regels.”

Onrijp voorstel

Automobielclub ACE zegt tegen persbureau dpa te vrezen dat Duitse automobilisten later alsnog voor de tol moeten betalen. Ook betwijfelt de belangenvereniging of de tol überhaupt voldoende oplevert en opweegt tegen de extra bureaucratie die moet worden opgetuigd. ACE noemt het huidige wetsvoorstel onrijp en denkt dat het er uiteindelijk niet meer geld oplevert voor het verbeteren van de Duitse infrastructuur.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: