Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Energiewende is dure sloop, meer asielzoekers en Griekse premier in Berlijn

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Iedereen wil geld hebben van Berlijn. De energieproducenten voor het slopen van de kerncentrales of het verminderen van de bruinkool. De deelstaten voor het opvangen van meer asielzoekers en Griekenland om gered te worden.

Energiewende duurste sloop ooit

Vier jaar na de ramp in het Japanse Fukushima wordt langzaam duidelijk welke omvang de Energiewende in Duitsland heeft. Het slopen van de kerncentrales kost ongeveer 19 miljard euro. De energiebedrijven hebben voor 35,8 miljard euro aan reserves opgebouwd. Toch wordt er hardop getwijfeld of dit bedrag genoeg is en of de regering niet sommige kosten moet betalen (Süddeutsche Zeitung). Ook de bruinkoolindustrie verlangt geld uit Berlijn (Der Tagesspiegel).

Deelstaten eisen hulp voor asielzoekers

Ook de deelstaten willen geld zien van de landelijke regering. Ze verwachten duidelijk meer asielaanvragen dan de prognose van 300.000 (Die Welt). Intussen willen diverse EU-lidstaten samen met Egypte en Tunesië voorkomen dat vluchtelingen per boot de Middellandse Zee oversteken (Spiegel Online).

Griekse premier in Berlijn

De Duitse sociaaldemocraten zitten in zijn maag met Griekenland. Het bezoek dat premier Alexis Tsipras vandaag brengt aan Berlijn moet volgens SPD-leider een nieuw begin vormen voor de verhoudingen tussen beide landen. Maar ook bij de SPD raakt het geduld op (Spiegel Online). Fractievoorzitter Thomas Oppermann eist tegelijk wel meer hervormingsbereidheid van Athene waar de kas op 8 april leeg zou zijn.

De best gelezen artikelen van:

Top 10 van 2014

Lezers van Duitslandnieuws klikten in 2014 het liefst op: Aldi, Lidl, wijn, bier, belastingen en vooruit… ook de Energiewende.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in
voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: