Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Consultancymarkt Duitsland groeit naar 25 miljard euro - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Consultancymarkt Duitsland groeit naar 25 miljard euro

De Duitse consultancymarkt is vorig jaar met 6% gegroeid naar een totale waarde van 25,2 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse branchevereniging. Voor 2015 zijn de vooruitzichten zelfs nog beter, met een voorspelde groei van 7%, gestuwd door groeiende vraag naar adviesdiensten en een aantal bloeiende vakgebieden zoals digital en financial services.

Volgens de BDU (Bundesverband Deutscher Unternehmensberater) – de Duitse tegenhanger van de ROA in Nederland – telt de Duitse management consultingbranche 106.000 consultants, werkzaam bij ongeveer 15.400 consultancybureaus. De sector telt rond de 130.000 werknemers, schrijft Consultancy.nl.

De laatste tien jaar is de Duitse consultancyindustrie consistent gegroeid naar zijn huidige waarde van 25,2 miljard euro. Daarmee is het de op één na grootste adviesmarkt van Europa, alleen de Britse markt is groter.

Comeback na de crisis

In 2005 werd de waarde van de adviesmarkt geschat op 13,2 miljard euro, en na een sterke back-to-back groei bereikte de markt een waarde van 18,2 miljard euro voor de uitbraak van de financiële crisis. Net als voor andere Europese adviesmarkten was 2009 een donker jaar voor de consultancyindustrie van de Duitsers, hoewel hier de schade relatief beperkt bleef tot een afname van 3%.

Sindsdien is de Duitse markt hersteld, en afgelopen jaar stormde deze zelfs vooruit – de markt groeide in 2014 met 6%, en voor 2015 wordt een groei van 7% voorspeld.

Consultancy1

Positieve vooruitzichten

Onderzoek van de BDU toonde aan dat de Duitse industrie veel groei verwachten. Slechts een op tien van de adviesbureaus verwacht een daling in sales, met een meerderheid van de bedrijven die stijgende omzetten verwacht. Middelgrote bureaus zijn het meest optimistisch. Zij geloven in 2015 een gemiddelde groei van bijna 10% te bereiken.

Binnen de sector worden financiële dienstverleners (+8,1%) en energie- en nutsbedrijven (+8%) gezien als de belangrijkste aanjagers van groei. Digital consultancy – een markt die wereldwijd fors groeit – is niet onverwacht oorzaak voor groei, De bloei heeft echter zijn weerslag op ‘thought leadership strategieën’, omdat driekwart van de bureaus verwacht dat het aantal zogenaamde ‘Digital Labs’ en digitale denktanks zal toenemen.

Adviesbureaus

De Duitse consultancymarkt wordt gedomineerd door een aantal wereldwijd bekende namen, waaronder de Big Four, evenals AccentureBearingPoint en Mercer. In het strategy consulting segment wordt de markt geleid door de ‘Big Five‘ uit de VS (McKinseyBCGBainStrategy& en Oliver Wyman), hoewel de van origine Duitse Roland Berger en Simon-Kucher & Partners aanzienlijk grotere marktaandelen hebben in vergelijking met de andere markten wereldwijd waar zij actief zijn.

De Duitse markt kent ook een aantal namen die internationaal minder bekend zijn, maar in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) tot de gevestigde orde behoren.

Top 10 Duitsland

Een overzicht van de tien grootste van origine Duitse consultancybureaus.

Consultancy2

Wereldwijde omzet en het totale aantal consultants.

Meer nieuws van consultancy.nl

Duitslandnieuws over consultancy

Disclaimer van consultancy.nl:

Beroepsverenigingen en analistenbureaus hanteren verschillende definities voor wat wel en wat niet tot de management consulting branche behoort. Volgens Kennedy is de Duitse consultancymarkt rond de $14 miljard waard, terwijl de Britse analisten van Source de markt net onder de $6 miljard waarderen. In het laatste geval wordt de reikwijdte van de markt afgesteld op de ~top 250 consultancybureaus, terwijl zowel Kennedy als BDU een veel bredere scope hanteren.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: