Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Groep SPD-Bondsdagleden keert zich openlijk tegen tolplannen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Groep SPD-Bondsdagleden keert zich openlijk tegen tolplannen

Veertien SPD-Bondsdagleden hebben zondag het tolvignet voor buitenlanders openlijk aangevallen. De leden van de regeringspartij kunnen niet leven met het huidige wetsvoorstel van verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) en eisen een reeks aanpassingen, waaronder een tolvrije zone van 30 kilometer in de grensregio. Ze willen dat de besluitprocedure wordt gestopt.

De groep SPD-parlementariërs uitten zondag harde kritiek op het wetsvoorstel in Welt am Sonntag. Ze stellen dat het ontwerp te veel afwijkt van het coalitieakkoord. “We willen dat de tol doelmatig en doordacht wordt ingevoerd. Zoals het nu gaat is dit niet het geval.”

Grensregio’s te veel belast

De politici – waaronder verkeerswoordvoerders Thomas Hitschler, Lars Klingbeil, Johannes Fechner en Christian Flisek betwijfelen openlijk of – zoals de minister belooft – jaarlijks 500 miljoen euro kan worden opgehaald. Ook vragen ze zich af of de wet in overeenstemming is met Europees recht.

 

De parlementariërs hielden tot nog toe hun mond, maar komen nu in het geweer tegen het wetsvoorstel dat vooral als paradepaardje van de CSU wordt beschouwd. Ze stellen dat vooral de grensregio’s ontzien moeten worden en eisen een tolvrije zone van minstens 30 kilometer.

Negatief symbool

Dat enkel buitenlanders moeten betalen is volgens de volksvertegenwoordigers ‘een negatief symbool naar de buurlanden’. “Er is te weinig overleg met andere landen.” De groep vreest dat buurlanden als ‘wraak’ ook een tolvignet zullen invoeren. “Dan worden mensen uit de grensregio extra belast.”

Bovendien vinden de SPD’ers dat het Duitse parlement, de Bondsraad (Eerste Kamer), gemeenten en belangengroeperingen te weinig mogelijkheden tot inspraak hebben. Nu wil minister Dobrindt het wetsvoorstel op 26 maart door de Bondsdag loodsen en dat is te vroeg, zeggen de sociaaldemocraten. Ze eisen dat hun partij daar een stokje voor steekt. “Het tijdsplan is veel te krap.”

CSU-Bondsdaglid Ulrich Lange vindt dat zijn coalitiegenoten niet zo moeten zeuren. “We werken misschien snel, maar zeer constructief.”

Duitslandnieuws over PKW-Maut

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: