
De Duitse regeringscoalitie wil haast maken met het daadwerkelijk invoeren van het tolvignet voor auto’s. Het Kanzleramt (ambtelijk apparaat van de bondskanselier) heeft het al voor 26 maart op de agenda gezet in de Bondsdag, waarna het als hamerstuk op 8 mei door de Bondsraad (vergelijkbaar met Nederlandse Eerste Kamer) kan.
SPD stribbelt tegen
Komende donderdag buigt de Bondsdag zich al over het omstreden paradepaardje van de Beierse christendemocraten (CSU). Het ministerie van Verkeer wil het tolvignet in 2016 invoeren, of dat al in januari is laat het wetsontwerp open.
Maar coalitiegenoot SPD wil zich niet laten opjagen vice-fractievoorzitter Sören Bartol tegen N-TV. “Er moet nog veel beter onderzocht worden of deze tol überhaupt kan worden ingevoerd. Van privacywetten tot aan hoe het is geregeld met uitzonderingen voor de grensregio’s.”
Verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) moet het paradepaardje van zijn partij door de Bondsdag slepen.
CSU ergert zich aan de sociaaldemocraten en eist dat ze ‘de boel niet moeten blokkeren’. “Alles is al onderzocht en daar zijn geen grote problemen uit naar voren gekomen”, zegt verkeerswoordvoerder van de CSU Ulrich Lange. “Zelfs Europa heeft al positief gereageerd.”
Geringe inkomsten
Naast het feit dat alleen buitenlanders moeten betalen vallen oppositiepartijen die Grünen en die Linken ook over de geringe inkomsten die de tol zou moeten opleveren. Om aan alle kritiek tegemoet te komen had het ministerie van Verkeer het wetsontwerp laten doorrekenen, maar de oppositie gelooft het onderzoek niet.
- Bijdrage Derk Marseille op BNR: Geen 500 maar 300 miljoen euro per jaar »
Het onderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd door professor Wolfgang Schulz van de Zeppelin universiteit in Friedrichshafen in opdracht van het ministerie. Na aftrek van de kosten moet de heffing jaarlijks 500 miljoen euro opleveren. Der Spiegel schreef al eerder dat de tol waarschijnlijk slechts 300 miljoen euro oplevert. Het ministerie van Verkeer komt nu jaarlijks 7 miljard euro te kort om de afbrokkelende Autobahnen en bruggen te repareren.
Belangenconflict
Schulz schreef in 2013 voor tolheffer Ages al een rapport over tolinkomsten, waarmee het bedrijf in Berlijn zou hebben gepleit voor invoering van het vignet.
“Het gaat hier om een belangenconflict”, zegt Grünen-parlementariër Valerie Wilms woensdag in Handelsblatt. Het onderzoek is daarmee volgens haar indirect uitgevoerd door het bedrijf dat de heffing moet innen. “En die hebben er belang bij om de inkomsten gunstig voor te stellen om zo de opdracht binnen te slepen.”
Ook Die Linken zijn wantrouwig. Zo’n 80% van de geschatte inkomsten kan niet geboekstaafd worden, zegt Bondsdaglid Herbert Behrens tegen dezelfde krant. “De tol voor buitenlanders is niet alleen politiek gezien absurd, maar dit is politieke ‘harakiri’.”
Het ministerie van Verkeer verdedigt de opdracht aan Schulz. Volgens een woordvoerder zou de professor enkel de cijfers van het ministerie wetenschappelijk hebben gecheckt en doorgerekend.
Europees recht
Officieel mag de Bondsraad de wet niet tegen houden, al wordt er vaak wel gehoor gegeven aan forse kritiek. De raad van deelstaten is wel van mening dat de Bondsraad over het vignet mag stemmen omdat er zoveel ophef over is ontstaan. De hoop van tegenstanders van de tol lijkt vooral gevestigd op Europese wetgeving. De vraag is of de Duitse plannen die toets kunnen doorstaan.
Duitslandnieuws over PKW-Maut
- Duitsland krijgt een tolvignet die weinig oplevert »
- Nieuwe eurocommissaris Verkeer: Duitse tolvignet discriminerend en te duur »
- De 15 belangrijkste vragen over het Duitse tolvignet »
- Duitsland werkt aan tolvignet-light na protest Nederland »
- Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur »