
Iedereen die in Duitsland werkt, heeft sinds 1 januari recht op minimaal 8,50 euro per uur. Dus ook de Poolse of Roemeense gastarbeiders die tot voor kort via schimmige onderaannemers in de vleesindustrie moesten bikkelen voor soms minder dan 5 euro per uur. En dat is een prachtig resultaat, aldus Körzell woensdag in Berlijn in gesprek met buitenlandse journalisten.
Papierwerk wordt niet minder
Bondskanselier Angela Merkel heeft na klachten over het extra papierwerk gezegd ‘het eerst een half jaartje aan te willen kijken’. Körzell zegt dat de vakbonden hun poot stijf zullen houden en geen versoepelingen of uitzonderingen willen toestaan. “Als je die documentatieplicht wegneemt, is het eenvoudiger te frauderen. Dat moeten we voorkomen.”
Kan het dan niet makkelijker gemaakt worden voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs? In theorie wel, zegt de vakbondsman. “Je zou elke chauffeur een pasje kunnen geven en die verbinden met de controlepoorten voor de vrachtwagentol. Dan heb je alle data mooi digitaal.”
‘Salarisgegevens en werktijden koppelen aan toldata’.
Körzell betwijfelt echter zeer of dit ooit zal gebeuren. “Het is de vraag of we dat moeten willen, ook vanwege alle privacywetgeving. Dit is dus ook niet het officiële standpunt van de vakbonden, al nemen we het wel mee tijdens de besprekingen.”
En dus zijn de Nederlandse chauffeurs – voorlopig althans – veroordeeld tot het meenemen van kopietjes van hun salarisstroken, het nauwgezet noteren van hun werktijden en het faxen van hun gegevens. Dat daar over geklaagd wordt snapt Körzell niet. “Dat moet je als transportondernemer toch sowieso noteren voor de salarisadministratie?”
Duitslandnieuws over het minimumloon
- Andreas Lutze: Rompslomp voor Nederlanders door Duits minimumloon »
- Duitse minimumloon niet voor iedereen een zegen »
- Als de Duitsers staken doet Polen het werk wel voor Amazon »
- Historische dag met invoering wettelijk verplicht algemeen Duits minimumloon »
- Er zit een luchtje aan de Duitse toilettenbranche »