Ga naar inhoud

Vakbond begrijpt Nederlandse klachten bureaucratie minimumloon niet

Duitsland heeft sinds dit jaar een algemeen wettelijk minimumloon. Koepelorganisatie DGB van de Duitse vakbonden blikte woensdag terug op de eerste zes weken. Die bieden hoop, zegt landelijk bestuurslid Stefan Körzell. Tegelijkertijd blijven de Nederlandse chauffeurs opgescheept met extra papierwerk. Het komende halfjaar komt daar zeker geen verandering in.

Iedereen die in Duitsland werkt, heeft sinds 1 januari recht op minimaal 8,50 euro per uur. Dus ook de Poolse of Roemeense gastarbeiders die tot voor kort via schimmige onderaannemers in de vleesindustrie moesten bikkelen voor soms minder dan 5 euro per uur. En dat is een prachtig resultaat, aldus Körzell woensdag in Berlijn in gesprek met buitenlandse journalisten.

Papierwerk wordt niet minder

Bondskanselier Angela Merkel heeft na klachten over het extra papierwerk gezegd ‘het eerst een half jaartje aan te willen kijken’. Körzell zegt dat de vakbonden hun poot stijf zullen houden en geen versoepelingen of uitzonderingen willen toestaan. “Als je die documentatieplicht wegneemt, is het eenvoudiger te frauderen. Dat moeten we voorkomen.”

Kan het dan niet makkelijker gemaakt worden voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs? In theorie wel, zegt de vakbondsman. “Je zou elke chauffeur een pasje kunnen geven en die verbinden met de controlepoorten voor de vrachtwagentol. Dan heb je alle data mooi digitaal.”

‘Salarisgegevens en werktijden koppelen aan toldata’.

Körzell betwijfelt echter zeer of dit ooit zal gebeuren. “Het is de vraag of we dat moeten willen, ook vanwege alle privacywetgeving. Dit is dus ook niet het officiële standpunt van de vakbonden, al nemen we het wel mee tijdens de besprekingen.”

En dus zijn de Nederlandse chauffeurs – voorlopig althans – veroordeeld tot het meenemen van kopietjes van hun salarisstroken, het nauwgezet noteren van hun werktijden en het faxen van hun gegevens. Dat daar over geklaagd wordt snapt Körzell niet. “Dat moet je als transportondernemer toch sowieso noteren voor de salarisadministratie?”

Duitslandnieuws over het minimumloon

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto