Ga naar inhoud

Verkiezingen Hamburg in tweets: SPD, FDP en AfD zegevieren in Hanzestad

De verkiezingen in Hamburg van zondag legt een aantal trends uit het Duitse politieke landschap bloot. De relatief rechtse koers van burgemeester Olaf Scholz legde de SPD bepaald geen windeieren. De FDP hoopt na gisteren de weg naar boven te hebben gevonden en de AfD krijgt voor het eerst voet aan de grond in West-Duitsland. De verkiezingen in 6 tweets.

De voorspelling die Duitslandnieuws-columnist Maurits Kuypers vrijdag deed is afgelopen weekend meer dan uitgekomen. Burgemeester Olaf Scholz kreeg brede steun van de Hamburgse kiezers om aan een nieuwe termijn te beginnen.

Hoewel de SPD zijn alleenheerschappij in de Hanzestad moet inleveren, behouden de sociaal-democraten een breed mandaat. Politiek commentatoren verwachten een coalitie met Die Grünen.

CDU verliest

Opvallend is ook dat de CDU na de vorige verkiezingen opnieuw flink verliest in Hamburg. Burgemeester Olaf Scholz wist door zijn relatief rechts opstelling het midden achter zich te scharen en daarmee ook conservatieve christen-democraten te overtuigen.

AfD nu ook in West-Duitsland

Tegenover het verlies van de CDU staat de winst voor nieuwkomer AfD. De eurokritische partij heeft daarmee voor het eerst zetels gewonnen in een West-Duitse deelstaat. Dat ging minder overtuigend dan in het Oost-Duitse Brandenburg en Thüringen eind vorig jaar, maar de partij van Bernd Lucke wist wel net over de kiesdrempel van 5% te springen en vertrouwt hiermee ook voet aan de grond te krijgen voor latere deelstaatverkiezingen in Bremen en Baden-Württemberg.

FDP hoopt op keerpunt

Hamburg kan ook het keerpunt worden voor de FDP. De duikvlucht waarmee de liberalen uit menige coalitie en zelfs uit de Bondsdag verdwenen lijkt gestopt. Het imago als old boys network-partij lijkt naar de achtergrond te verdwijnen met de Hamburgse lijsttrekker Katja Süding.

Moet Gabriel vrezen?

De overwinning van de SPD in Hamburg geeft de partij landelijk ook moed. Diverse commentatoren zien in Scholz zelfs een kandidaat voor de volgende Bondsdagverkiezingen in 2017 en daarmee een bedreiging voor de huidige partijleider Sigmar Gabriel.

Duitslandnieuws over politiek

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: