Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Maurits Kuypers: Waarom de Hamburgse burgemeester zo populair is - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Maurits Kuypers: Waarom de Hamburgse burgemeester zo populair is

De stemming is goed in Hamburg. De rijke Hanzestad hoort al jaren tot de snelst groeiende regio’s van Europa mede dankzij zijn steenrijke inwoners zoals de families Otto (postorderbedrijf) en Herz (50%-aandeelhouder in Beiersdorf) en talloze havenbaronnen. Zondag gaat de havenstad naar de stembus. De huidige eerste burgemeester Olaf Scholz stevent af op een klinkende overwinning.

Niet alles gaat goed in Noord-Duitse stad. Problemen zijn er zeker. Zo heeft Hamburg grote problemen in de haven en het verkeer waar vele miljarden voor nodig zijn om die op te lossen. Er is af en toe ook wel eens een gevalletje van politiek mismanagement, zoals de veel te dure nieuwe concerthal aan de Elbe. Maar één ding weten de Hamburgers zeker, Olaf Scholz (SPD) brengt het allemaal in orde. 

Zondag verkiezingen

Scholz is intussen een beetje de ongekroonde koning van Hamburg geworden. Sinds hij in 2011 eerste burgemeester werd, is zijn populariteit alleen maar gegroeid. In stadsdeelstaat Hamburg staat dat ambt gelijk aan de minister-president van een deelstaat, net als in Bremen en Berlijn. Zondag zal die populariteit zeker worden bevestigd met een overweldigende overwinning tijdens de lokale verkiezingen.

Voor de Hamburgers is dat vanzelfsprekend, maar als je naar de landelijke politiek kijkt een regelrechte sensatie. Landelijk scoren de sociaaldemocraten namelijk helemaal niet goed. Bij de laatste peiling van onderzoeksbureau Forsa kwam de SPD uit op 23% tegenover 42% voor de CDU van Angela Merkel. In Hamburg is het precies andersom: 47% voor de SPD en slechts 17% voor de CDU. En dat in een stad die voor Scholz tien jaar werd geregeerd door de christendemocraten.

Ligt het misschien aan de slechte kandidaat van de CDU, Dietrich Wersich? Als je dat aan politicologen vraagt, zullen ze zeggen dat Wersich zeker niet geweldig is. Maar de nederlaag is niet zijn schuld, het is de schuld van Scholz die gewoon onverslaanbaar is.

Man van het midden

Waarom is dat? Allereerst is Scholz niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen. Hij is dan wel lid van de SPD, maar erg links kan je hem niet noemen. Hij is eerder een man van het midden, wat hem bij zowel de havenbaronnen als de werkende man geliefd maakt. Verder is hij gewoon een uitstekende beleidsmaker.

Wie in Hamburg wil regeren moet kunnen omgaan met havenbaronnen en arbeiders. 

Voor het eerst bleek dat toen hij minister van sociale zaken was in het eerste kabinet van Angela Merkel (2005-2009). Scholz nam toen midden in de diepste crisis een paar besluiten die van doorslaggevend belang waren voor het economisch herstel.

Het was niet de slooppremie voor auto’s waar economen nu nog hun schouders over ophalen, of dat nou wel zo verstandig was. Nee, het was het veel belangrijkere besluit om bedrijven actief te helpen bij het overbruggen van de lage vraag naar hun producten. Vooral in de industrie betekende dit dat werknemers massaal korter gingen werken, maar niet hoefden te worden ontslagen. Het bleek een ongelofelijk succes, want toen de wereldeconomie in de loop van 2009 weer een beetje begon aan te trekken, kon Duitsland zijn industriële productie in no-time opvoeren.

Liever Hamburg dan Berlijn

Scholz was geen man die zich hier uitgebreid voor op de borst klopte. Nee, integendeel hij verdween zelfs min of meer geruisloos uit de nationale politiek toen de SPD in 2009 landelijk de verkiezingen verloor. Scholz concentreerde zich vanaf dat moment op Hamburg, zijn geboorteplaats.

Hij lijkt wat dat betreft een beetje op Hannelore Kraft, de SPD-minister-president van Noordrijn-Westfalen. Ook zij verkoos 2013 haar ‘eigen deelstaat’ boven een goede ministerspost in Berlijn, en dat met groot electoraal succes.

Of Scholz met die regionale rol ook op langere termijn genoegen neemt, is ernstig de vraag. Velen in de SPD denken dat hij het in zich heeft om kanselier te worden. Nu kan nog niemand tippen aan Angela Merkel. Maar als zij zich terugtrekt bij de volgende verkiezingen van 2018 dan heeft de SPD in ieder geval twee goede kandidaten klaarstaan in de luwte.

Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.

Meer columns van Maurits Kuypers op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: