Ga naar inhoud

Axel Hagedorn onderzoekt verschil tussen Duits en Nederlands recht

De Duitse Axel Hagedorn is vorig jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil met zijn leerstoel de Duits-Nederlandse rechtssystemen vergelijken. In zijn oratie gaat hij in op de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse rechtssysteem en werpt hij een serie vragen op die hij nader wil laten onderzoeken.

Topadvocaat Axel Hagedorn werd in maart vorig jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is een initiatief van het Duitsland Instituut waarvan Hagedorn ook bestuurslid is. In Amsterdam zal hij één dag in de week lesgeven en promovendi begeleiden bij hun promotieonderzoek. De in Duitsland geboren advocaat woont en werkt al twintig jaar in Nederland.

Even bellen met de rechter

Eind januari hield hij zijn oratie waar hij ingaat op de verschillen tussen Nederlands en Duits recht. In zijn inleiding noemt Hagedorn direct een opvallend verschil:

De verschillen tussen het Duitse en het Nederlandse rechtssysteem, op welk rechtsgebied dan ook, zijn zo veelvoudig dat ik nog bijna dagelijks nieuwe aspecten ervaar. In Duitsland zal geen enkel jurist verbaasd opkijken dat een advocaat een rechter in een civiel proces opbelt. De onafhankelijkheid van de rechter wordt in de beeldvorming daardoor niet aangetast. In Nederland zou een advocaat in een lopende procedure nooit een rechter bellen, sterker nog, het mag niet. Welke implicaties een telefonisch gesprek met een rechter kan hebben, heeft de afgelopen jaren de zaak van de gebiedsontwikkelaar Chipshol laten zien.

Corporate governance

Duitslandnieuws over Axel Hagedorn

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: