Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Carsten Brzeski: Doormodderen is niet meer zo sexy - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: Doormodderen is niet meer zo sexy

Laatst haalde ik weer een Queen cd uit de kast. Het blijft geweldige muziek van een band, die zich regelmatig vernieuwde, nieuwe stijlen probeerde zonder de eigen identiteit op te geven en een enorme stempel op de rockgeschiedenis heeft gezet. Op het goede moment het lef te hebben om de eigen stijl te veranderen. Dit is ook wat Angela Merkel zou moeten doen. Een nieuwe plaat en een nieuw geluid.

Doormodderen is sexy. Dit zoetzure inzicht heeft ons gedurende de hele eurocrisis begeleid. Doormodderen heeft Angela Merkel tot meest invloedrijke vrouw op de wereld gemaakt.

Doormodderen, of positiever gezegd, analytische, afwachtende en wel overwogen politiek was op menig moment de beste strategie voor de eurozone. Crisismanagement zonder opsmuk. Een verademing in een politieke wereld van te veel nationale belangen en ego’s.

Deze politiek van het doormodderen lijkt nu echter met een razende vaart haar grenzen te hebben bereikt. Dit wordt duidelijk in het conflict met Rusland en de recente ontwikkelingen in Griekenland. Ooit Rusland-bespeler, lijkt Angela Merkel nu in snel tempo een reservespeler te worden, niet meer in de leiding, het heft uit handen gegeven.

Tijd kopen

De strategie tussen sancties en onderhandelen heeft het afgelopen jaar soms tijd gekocht, maar geen structurele oplossing geboden. Integendeel. Nu de Amerikanen zich steeds meer ook in het openbaar in het conflict mengen, dreigt Merkel zelfs de rol van toeschouwer.

Tijd kopen, zonder structurele oplossing. Dit is in feite ook de conclusie van de meer dan vijf jaar durende Griekenland-crisis. Het motto van financiële solidariteit in ruil voor economische stabiliteit heeft in ieder geval in Griekenland gefaald. Het maakt daarbij niet eens uit of dat nu het gevolg is van te veel bezuinigingen of te weinig structurele hervormingen; of misschien allebei.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis op bezoek in Berlijn bij zijn Duitse collega Schäuble.

Feit blijft dat Griekenland met het typische doormodderen niet meer verder kan. Zelfs als er toch nog een Europees compromis zou komen, worden de Griekse schulden niet aanzienlijk houdbaarder en is er niet per se een overtuigende strategie hoe Griekenland weer kan groeien.

Kleur bekennen

Uiteindelijk zal de ramkoers van Alexis Tsipras, Angela Merkel dwingen om kleur te bekennen. Wil zij een monetaire unie met politieke unie of in ieder geval vergaande integratie? Dan zal zij een schuldkwijtschelding, niet alleen voor Griekenland, moeten accepteren. Minstens als prijs voor afdwingbare structurele hervormingen en meer integratie. Of wil Merkel strikt vasthouden aan het Duitse economische model van bezuinigingen en hervormingen? In dit geval zal zij een Grexit, en zelfs is het een Grexident, moeten accepteren.

Als Angela Merkel ook de komende jaren de top drie in de charts wil bereiken, zal ze haar stijl moeten veranderen. Net zoals Queen. Want echte kampioenen vechten tot het eind.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa Frankfurt

Deze column verscheen in de Vlaamse krant De Tijd

Columns van Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: