Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitsers gek op biologische wortels, tomaten en eieren uit Nederland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitsers gek op biologische wortels, tomaten en eieren uit Nederland

De Nederlandse export van biologische landbouwproducten is vorig jaar opnieuw fors gestegen. Biologische granen, wortelen, eieren en zuivel zijn vooral gewild bij de oosterburen. Met een omzetaandeel van 40 procent is Duitsland veruit de grootste afnemer. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte deze cijfers woensdag bekend op de Duitse vakbeurs Biofach in Neurenberg.

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 928 miljoen euro biologische landbouwproducten geëxporteerd. De omzet groeide met 100 miljoen euro, een stijging van 11% ten opzichte van 2013.

Biofach

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) presenteerde woensdag de cijfers van de stichting Bionext op de biologische vakbeurs Biofach in het Duitse Neurenberg. Consumenten willen volgens haar meer producten met aandacht voor het welzijn van dieren, natuur en milieu. “Een goede ontwikkeling, want de kwaliteit groeit in Nederland”, aldus Dijksma.

In Neurenberg pleitte Dijksma voor een simpelere Europese regelgeving voor biologische landbouw. “Boeren zijn geen boekhouders.”

Op de biologische landbouwbeurs pronken de Nederlandse producenten met de zogenaamde Ecodome die de staatssecretaris heeft geopend. Dat is een bouwwerk van 20 meter doorsnee bij 10 meter hoog, opgetrokken uit duurzame materialen, waar de bezoeker een indruk krijgt van de kennis en kunde van de Nederlandse biologische land- en tuinbouwbedrijven.

 

Donderdag spreekt Dijksma tijdens een seminar over innovaties binnen de biologische landbouw, samen met haar Duitse collega Christian Schmidt (CSU). Ook Loek Hermans mag namens de Topsector Tuinbouw spreken.

Samenwerking met Duitsland

Veel Nederlandse biologische bedrijven hebben hechte samenwerkingsverbanden met hun Duitse afnemers en openen ook vaak vestigingen in Duitsland zelf, vertelde Dijksma. Na Duitsland zijn België, Frankrijk, de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportlanden. Maar ook de export naar de Verenigde Staten en Azië stijgt stevig en biedt goede kansen voor de toekomst.

Nederland staat dit jaar centraal in Neurenberg en is met honderd bedrijven op de beurs aanwezig. In totaal telt de Nederlandse biobranche 3600 bedrijven.

Snelle groeier

Van de producten die in Nederland geproduceerd worden, zijn de biologische kasgroenten de sterkste stijger van 43 naar 50 miljoen euro. In de periode 2008 tot en met 2013 zijn de binnenlandse consumentenbestedingen aan biologische producten in de belangrijkste verkoopkanalen gestegen van 500 miljoen naar bijna een miljard euro. Nederland hoort hiermee bij de snelle groeiers. De wereldwijde omzet van biologische producten komt boven de 80 miljard dollar uit.

Duitslandnieuws over biologische landbouw

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: