
De zaken gingen vooral goed met Polen en Groot-Brittannië, landen die buiten de eurozone liggen. De export naar deze landen trokken met meer dan 10% aan. De vraag van buiten de Europese Unie nam met 1,5% toe. De uitvoer binnen de eurozone groeide met 2,7%.
Crises drukken handel niet
De cijfers hadden nog meer kunnen glanzen wanneer er niet zoveel crises waren zoals in het Midden-Oosten, de uitbraak van het ebolavirus en het Oekraïne-conflict. Laatstgenoemde brandhaard deed de export naar Rusland met een vijfde dalen. Toch denken exporteurs dat de zaken dit jaar in het algemeen nog beter zullen gaan. Belangenorganisatie BGA gaat uit van een groei van 4%.
Deutsche #Exporte 2014: + 3,7 %, neue Rekordwerte bei Exporten, Importen und Exportüberschuss https://t.co/onf2aXcyFt
— Destatis (@destatis) February 9, 2015
Ook het door andere landen heftig bekritiseerde handelsoverschot haalde met 217 miljard euro een nieuw record. Dat kwam vooral door de sterke vraag van landen binnen de Europese Unie die buiten de eurozone liggen, zoals Polen en Groot-Brittannië.
Sterke decembermaand
Opvallend is ook de sterke export in de maand december. Ten opzichte van november groeide de uitvoer met 3,4%. De import kromp licht met 0,8%. Vergeleken met dezelfde maand in 2013 is de export gegroeid met 10% en de import met 4%.
Duitslandnieuws over export
- ING: 44% export van Nederlandse automotive gaat naar Duitsland »
- Grüne Woche: agrarische export Nederland stijgt naar 80,7 miljard euro »
- Nederlands bedrijfsleven wil export naar Duitsland verdrievoudigen »
- Consul-generaal Peter Vermeij: Beieren is voor ons bruggenhoofd naar China »
- Meer dan 300.000 Nederlanders hebben werk dankzij inkopen Duitse industrie »