Ga naar inhoud

Duitsland exporteerde en importeerde in 2014 meer dan ooit

Nog nooit exporteerde en importeerde Duitsland zo veel als in 2014, zo maakte het Duitse bureau voor de statistiek maandagmorgen bekend. In totaal werd er voor een waarde van 1133,6 miljard euro uitgevoerd, een groei van 3,7% ten opzichte van 2013. De invoer nam met 2% toe met een totale waarde van 916,5 miljard euro. Daarmee zijn de oude records uit 2012 gebroken.

De zaken gingen vooral goed met Polen en Groot-Brittannië, landen die buiten de eurozone liggen. De export naar deze landen trokken met meer dan 10% aan. De vraag van buiten de Europese Unie nam met 1,5% toe. De uitvoer binnen de eurozone groeide met 2,7%.

Crises drukken handel niet

De cijfers hadden nog meer kunnen glanzen wanneer er niet zoveel crises waren zoals in het Midden-Oosten, de uitbraak van het ebolavirus en het Oekraïne-conflict. Laatstgenoemde brandhaard deed de export naar Rusland met een vijfde dalen. Toch denken exporteurs dat de zaken dit jaar in het algemeen nog beter zullen gaan. Belangenorganisatie BGA gaat uit van een groei van 4%.

Ook het door andere landen heftig bekritiseerde handelsoverschot haalde met 217 miljard euro een nieuw record. Dat kwam vooral door de sterke vraag van landen binnen de Europese Unie die buiten de eurozone liggen, zoals Polen en Groot-Brittannië.

Sterke decembermaand

Opvallend is ook de sterke export in de maand december. Ten opzichte van november groeide de uitvoer met 3,4%. De import kromp licht met 0,8%. Vergeleken met dezelfde maand in 2013 is de export gegroeid met 10% en de import met 4%.

Duitslandnieuws over export

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: