Ga naar inhoud

Top 10 bijzondere studies in Duitsland: van bierbrouwen tot golfen

Bier brouwen, wijn maken, werken met kristallen- of houttechnologie. Wie iets bijzonders wil studeren kan daarvoor terecht in Duitsland. In een groot land is er nu eenmaal meer ruimte voor opvallende opleidingen. De Duitslanddesk van de UvA in Amsterdam stelde een lijstje samen van unieke opleidingen die eens wat anders zijn dan rechten, psychologie of geneeskunde.

[ Onder ‘Dossiers’ vind je alles wat je moet weten over studeren of stagelopen in Duitsland ]

De Duitslanddesk van de UvA in Amsterdam zette 10 bijzondere studies in Duitsland op een rij:

1. (Bier)brouwen

Volgens het tijdschrift Quest wordt in Duitsland jaarlijks 106,8 liter bier per persoon gedronken (ter vergelijking: in Nederland wordt er jaarlijks ‘maar’ 73,9 liter per persoon gedronken). Het is dus niet zo vreemd dat  in Duitsland verschillende studies zich richten op de kunst van het bierbrouwen. Zo zijn er de bachelor Brauwesen und Getränketechnologie aan de Technische Universiteit in München, de bachelor/masterBrauerei- und Getränketechnologie aan de Technische Universiteit in Berlijn en een zelfde soort opleiding aan de universiteit in Gießen en de hogeschool in Geisenheim.

2. Wijnkenner worden

Wijnliefhebbers worden gelukkig niet overgeslagen. Het studieaanbod van de Hochschule Geisenheim bestaat zelfs grotendeels uit studies als Weinbau und OenologieInternational Wine Business en Internationale Weinwirtschaft. De focus van die studies ligt op onderzoek, de smaakcreatie en op de biochemische aspecten die komen kijken bij het bereiden van wijn. Wanneer je één van deze studies afrondt, kun je als oenoloog (wijnkenner) aan de slag.

Er zijn natuurlijk ook meer dan voldoende andere opleidingen voor minder grote drankliefhebbers.

3. Kristaltechnologie

De master Crystalline Materials aan de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, richt zich op de mogelijkheden van kristal in o.a. technologische en wetenschappelijke sectoren. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld experimenten in de ruimte en kristallen als halfgeleider in chemische en technologische processen.

4. Alles over cruisevaarten

In Nederland kun je aan de Stenden Hogeschool de keuzemodule Cruisemanagementvolgen en de minor Tourism & Cruise Management aan de Hotel Management School Maastricht. In Duitsland heb je echter de mogelijkheid om een volledige bachelor te volgen op dit gebied, namelijk Cruise Tourism Management aan Hochschule Bremerhaven. Hier leer je de vele ins en outs van het werkende leven op een cruiseschip en heb je de kans om stage te lopen voor de kust van een exotische bestemming.

5. Bescherm het werelderfgoed

Wie liever aan vaste wal blijft en zich voor cultureel en natuurlijk erfgoed interesseert, vindt in Duitsland ook een passende studie. De master World Heritage Studies aan de Brandenburgische Technische Universität in Cottbus richt zich op de mooiste en meest bijzondere gebieden en gebouwen in de wereld die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Studenten leren hier over cultureel en natuurlijk werelderfgoed en hoe het geïdentificeerd, beschermd, gemanaged en gepresenteerd moet worden. Dankzij een groot aanbod van verschillende vakgebieden – zoals architectuur, ecologie, geografie, management, toerisme, PR, etc. – is het een multidisciplinaire en veelzijdige studie waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. Veel verschillende aspecten van het beheer en het behoud van erfgoed worden behandeld, zoals de materiële en immateriële waarde van erfgoed en hoe behoud en ontwikkeling ervan met elkaar verbonden zijn.

Je kunt als afgestudeerde aan de slag als bijvoorbeeld manager of consultant in internationale bedrijven, gemeentes, onderwijs, NGO’s en in de toeristensector. Maar als je nog niet klaar bent met leren, kun je er ook voor kiezen om een PhD-programma te volgen: International Graduate School of Heritage Studies. Deze PhD borduurt voort op de master. Er is nauwe samenwerking met de UNESCO-leerstoel aan de Brandenburgische Technische Universität.

6. Wetenschappelijk golfen

Houd je meer van sport dan van cultuur, dan is de studie Research and Instruction in Golf van de Sporthochschule Köln misschien wat voor jou. Deze nieuwe master, die sinds het wintersemester 2014/2015 wordt aangeboden, verbindt golfsport met sportwetenschappen en richt zich op afgestudeerden die al enige beroepservaring in de golfwereld hebben.

7. Houttechnologie

Voor wie aan de slag wil met hout is er houttechnologie en –industrie,

8. Koffiekunde

Wie alles rond koffie wil leren regelen kan terecht bij de opleiding coffeemanagement,

9. Leer Galicisch

In Berlijn kan je je verdiepen in de Galicische taal en cultuur, een dialect dat wordt gesproken in Spanje ten noorden van Portugal.

10. Studeer voor avontuurlijke sportmanagement

Je kunt internationale avontuurlijke sport management studeren, deels in Duitsland en deels in Canada.

Duitslandnieuws over Studeren in Duitsland

Studeren in Duitsland aantrekkelijker voor Nederlandse studenten

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: