Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Duitse Jobwunder dubieus, Beieren weigert stroom en huurmarkt stabiliseert

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Duitsland pronkt met prachtige arbeidsmarktcijfers, maar daar zit ook een dubieuze kant aan. In Beieren dreigt volgend jaar een stroomtekort als 6 kerncentrales sluiten en de op hol geslagen huurprijzen komen volgens de vastgoedsector tot rust.

Arbeidsmarkt

De dubieuze kant van het Duitse Jobwunder

Duitsland heeft op dit moment het laagste werkloosheidscijfer van de EU. Nergens anders verdienen zoveel mensen loon als in Duitsland. In 2013 was 77% aan het werk. Toch zit er een dubieuze kant aan die mooie cijfers. Relatief veel werknemers hebben enkel een ‘Minijob’ (450 euro per maand). En zeker in de zorg wordt vaak onvrijwillig deeltijdwerk gedaan.

Beieren

Stroomtekort dreigt voor halsstarrig Beieren

Eigenlijk zou in 2016 moeten worden begonnen met de aanleg van de stroomsnelwegen uit het noorden richting Beieren. Maar tot nu toe staat het project van onder meer Tennet stil door protest uit Beieren, de deelstaat die door de industrie het meeste stroom verbruikt. Ook een speciale energiedialoog bracht de partijen afgelopen maand niet verder. Wanneer komend jaar 6 kerncentrales sluiten in het kader van de Energiewende, dreigt in Beieren een stroomtekort.

Huurmarkt

Huurprijzen komen tot rust

Volgens de Duitse vastgoedsector komt de op hol geslagen huurprijs tot rust. In een rapport schrijft de brancheorganisatie dat wonen niet meer duurder wordt. Ze willen daarom ook af van de door de overheid opgelegde rem op de huurprijs.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: