Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Robots vervangen babyboomers, Duitsland felst tegen TTIP en papierwinkel minimumloon

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Wanneer de vergrijzing in Duitsland over een paar jaar echt toeslaat, hoopt VW haar afzwaaiende babyboomers met robots te vervangen. Geen land is zo vel tegen het vrijhandelsakkoord met de VS als Duitsland en onderzoek naar bureaucratisch minimumloon.

Robots

VW vervangt babyboomers met robots

Volkswagen wil de productie van auto’s sterker automatiseren.  Een robot kost 5 euro per uur, dat is goedkoper dan een werknemer met een minimumloon van 8,50 euro per uur. Toch hoeven de werknemers volgens het autoconcern niet te vrezen voor hun baan. De robots zouden de aanstaande vergrijzingsgolf moeten opvangen. Ook Bosch is druk met innovaties. De fabrikant wil apparaten meer met elkaar laten communiceren. Het zogenaamde ‘internet der dingen’ moet nieuwe markten ontsluiten.

Vrijhandelsakkoord

Duitsland felst gekant tegen vrijhandelsakkoord

De meeste Europese lidstaten juichen een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten toe. Zo niet Duitsland. Geen land is zo fel gekant tegen de overeenkomst. Waarom ligt Duitsland zo dwars?

Minimumloon

Minister onderzoekt bureaucratisch minimumloon

Minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles gaat na kritiek van de CDU onderzoeken of het dit jaar ingevoerde minimumloon inderdaad te bureaucratisch is. Nederlandse transportbedrijven moeten bijvoorbeeld veel extra papierwerk doen om aan te tonen dat hun chauffeurs voldoende betaald krijgen. Minister Nahles zegt vooraf dat de de papierwinkel ’te overzien’ is.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: