Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse startup steeds vaker opgericht door een vrouw - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse startup steeds vaker opgericht door een vrouw

Een eigen bedrijf beginnen? Een recordaantal Duitsers droomt er van, maar blijft uiteindelijk toch liever voor een baas werken. Opvallend in het onderzoek van YouGov dat deze week naar buiten kwam is dat vooral steeds meer vrouwen een eigen bedrijf beginnen. Ze zien het als een nieuwe mogelijkheid om gezin en werk te combineren. Toch heeft Duitsland een inhaalslag te maken.

Maar liefst 44% van de Duitsers zou wel een eigen bedrijf willen beginnen – in entrepeneursland  bij uitstek de Verenigde Staten ligt dat aantal op 42%, zo blijkt uit een peiling van YouGov. Een onderzoek van GfK van afgelopen jaar was hier nog een stuk somberder over.

En het blijft niet bij dromen. Afgelopen jaar werden  in Duitsland daadwerkelijk meer bedrijfjes opgericht dan ooit. Schattingen gaan uit van zo’n 41.000, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2013. De trend wordt bevestigd door de Gründungsmonitor 2014 van KfW, een door de Duitse overheid gesteunde investeringsbank.

Oprichter steeds vaker een vrouw

Dat steeds meer Duitsers eigen baas willen worden, is volgens KfW vooral te danken aan vrouwen. Een woordvoerder van de bank zegt dat in 2013 43% van de nieuwe bedrijven werd opgericht door een vrouw; het hoogste vrouwelijke aandeel ooit. De bank ziet vrouwen voorop lopen bij het beginnen van kleinere bedrijfjes waarmee ze niet voltijds bezig zijn. Het is voor hen vaak de ideale manier om werk en gezin te combineren.

Andrea Pfundmeier won afgelopen jaar de Deutsche Gründerpreis met haar startup Boxcryptor.

Toch is het ondanks de records droevig gesteld met de Duitse ondernemersgeest, zeggen de onderzoekers in Die Welt. Waar het dromen over een eigen zaak nog gelijk op gaat met Amerika, blijven de Duitsers bij het daadwerkelijk zelf de handen uit de mouwen steken erg achter.

Bang om eigen baas te worden

Het heeft volgens de onderzoekers alles te maken met de bureaucratie. In Duitsland zegt 70% er maar niet aan te beginnen door de enorme papierwinkel, in de VS is dat 45%. In Duitsland is de angst om zo’n grote verantwoordelijkheid te nemen tweemaal zo groot als in de VS. Ook zijn Duitsers veel banger om te mislukken.

Jonge ondernemers in Duitsland denken dat een groot deel van deze angst kan worden weggenomen wanneer de overheid en grote bedrijven zich meer zouden bemoeien met startups. Ze zouden naar eigen zeggen erg geholpen zijn met het vinden van de juiste contacten en netwerken.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: