Ga naar inhoud

Ondanks Pegida willen Oost-Duitse deelstaten extra migranten

In Dresden en Leipzig gaan duizenden demonstranten wekelijks de straat op om te protesteren tegen de islamisering van Duitsland. Tegelijkertijd stellen de politiek leiders van de deelstaten in Oost-Duitsland dat er extra migranten nodig zijn om de problemen door vergrijzing op te lossen. Het zal ze deugd doen dat dankzij de migranten het aantal inwoners in Duitsland is gegroeid.

In heel Duitsland – en vooral in het Oost-Duitse Dresden en Leipzig – gaan wekelijks duizenden mensen om te demonstreren tegen de islamisering van Duitsland onder de vlag  van Pegida. Vaak klinken er ook protesten tegen de komst van asielzoekers in het algemeen. Het worden er te veel, zo klinkt het.

Of het er te veel zijn, berekenen statistici niet. Wel meldden ze afgelopen week dat er in 22 jaar niet zo veel migranten naar Duitsland kwamen als in 2014. Duitsland werd vorig jaar zo’n 470.000 mensen rijker. Dat is het hoogste aantal sinds 1992 toen maar liefst 782.000 buitenlanders naar Duitsland verhuisden. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek kwam dat vooral dankzij het openstellen van de grens voor Roemenen en Bulgaren. Een kwart van alle migranten kwam uit EU-lidstaten.

Roemenen en Polen

Hierdoor groeide het inwonersaantal van Duitsland. Want er stierven in 2014 nog altijd meer mensen (875.000 tot 900.000) dan dat er geboren werden (675.000 tot 700.000), zo wordt er geschat. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar er kan van uit worden gegaan dat voor het eerst sinds 1996 de Polen niet meer de grootste migrantengroep vormen.

Op basis van de eerste vijf maanden van 2014 gingen de Roemenen aan kop:

  1. Roemenië: 36.200
  2. Polen: 22.700
  3. Syrië: 16.000
  4. Italië: 15.100
  5. Bulgarije: 13.500
  6. Kroatië: 10.800

Islam hoort wel/niet bij Duitsland

Toch gaat in Duitsland door de Pegida-protesten de meeste aandacht uit naar de zogenaamde islamisering van Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) stelde dat de ‘islam inmiddels bij Duitsland hoort’. Partijgenoot en minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Saksen Stanislaw Tillich is het daar niet mee eens. “Moslims zijn welkom en mogen hun religie belijden, maar dat betekent niet dat de islam bij Saksen hoort”, zei hij tegen Welt am Sonntag.

Merkel (rechts): Islam hoort bij Duitsland. Tillich (links): maar niet bij Saksen.

Toch juicht Tillich samen met zijn Oost-Duitse collega’s van Thüringen en Saksen-Anhalt de komst van meer migranten toe, zegt hij in hetzelfde interview. “Juist Oost-Duitsland zal door de vergrijzing extra migranten nodig hebben.” De minister-president wil de eisen voor migranten van buiten de EU om naar Duitsland te komen versoepelen. Nu nog moeten ze meteen een baan hebben met een jaarsalaris van 40.000 euro. “Maar het minimum voor vakmensen ligt in Oost-Duitsland rond de 25.000 euro. Op zo’n bedrag kan je je beter oriënteren.”

Noodzaak

Ook de Duitse werkgevers herhaalden hun standpunt over migratie. Volgens industrie-voorzitter Ulrich Grillo (BDI) zal de Duitse bevolking in de toekomst wel degelijk krimpen, waardoor extra migranten noodzakelijk zijn, zo zegt hij tegen Reuters. “Met migratie stellen we de welvaart van Duitsland zeker. De meeste migranten komen hier om iets te presteren. Ze willen zich bewijzen en zijn gemotiveerd.”

Duitslandnieuws over migratie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto