Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Deze valkuilen kom je tegen als je wilt werken in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Deze valkuilen kom je tegen als je wilt werken in Duitsland

Nu in Nederland de werkloosheid stijgt, kijken steeds meer mensen uit de grensregio naar wat de mogelijkheden zijn in Duitsland. Maar wie de stap over de grens waagt, wacht de Duitse papierwinkel van het belasting- en sociale verzekeringsstelsel, vertelt John Budde van het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen. Hij waarschuwt voor de valkuilen.

Waar moet je op letten als je in Duitsland wilt werken?

Wie in Duitsland werkt, werkt automatisch in het buitenland. Dit betekent dat belastingen en sociale verzekeringen over het algemeen ook daar worden betaald. Elke toekomstige grenspendelaar moet zich van tevoren goed over zijn eigen specifieke situatie laten adviseren, en niet afwachten tot zich een probleem voordoet. Want welke wetgeving in bepaalde situaties van toepassing is, is vastgesteld in Europese richtlijnen. Tijdens de spreekuren voor grensgangers van de Euregio Rijn-Waal, die maandelijks in Venlo en Kleef plaatsvinden, kunnen grensarbeiders zich laten adviseren.

En waar lopen veel mensen dan tegenaan?

Het gebrek aan kennis over het sociale verzekeringsstelsel in Duitsland is een veel voorkomende drempel. Vaak wordt de toekomstige situatie niet goed ingeschat. Een uitgebreid advies van ons kan helpen. Tegenwoordig worden toekomstige grensgangers beter dan ooit voorbereid op werken in Duitsland.

Met de diploma’s en certificaten loopt het ook niet altijd soepel, toch?

Klopt, meestal zijn diploma’s van Nederlandse opleidingen ook geldig in het buurland. Maar in bepaalde sectoren, zoals in het onderwijs en de gezondheidsbranche, is de opleiding van overheidswege geregeld en worden buitenlandse diploma’s niet altijd erkend. Ook op dit gebied kunnen de Euregio’s en de EURES-adviseurs van de Nederlandse en Duitse arbeidsbureaus uitvoerig adviseren.

Waar moet je rekening mee houden op het gebied van ziektekostenverzekering?

De doorbetaling van het loon tijdens ziekte is hier een goed voorbeeld: anders dan in Nederland hoeven werkgevers in Duitsland in het geval van ziekte het loon slechts zes weken door te betalen, voordat de ziektekostenverzekering de kosten vergoedt. In Nederland geldt de plicht tot doorbetaling voor een periode van 104 weken. De Duitse ziektekostenverzekering keert bij langdurige ziekte 70% van het gemiddelde brutoloon uit gedurende maximaal 72 weken. Kortom, de werknemer ontvangt in Duitsland minder financiële ondersteuning in het geval van ziekte.

Spreekuur bij Euregio Rijn-Waal. Eigen foto
Spreekuur bij Euregio Rijn-Waal. Eigen foto

 

Ook op het verschil tussen wettelijke en particuliere ziektekostenverzekeringen in Duitsland moet je letten. Wie meer dan 4.575 euro bruto per maand verdient, valt niet onder de wettelijke ziektekostenverzekering. In dit geval kan je kiezen tussen een vrijwillige verzekering bij een wettelijke zorgverzekeraar of een particuliere ziektekostenverzekering.

Een voordeel voor grensgangers is dat ze alleen premie betalen voor de Duitse zorgverzekering, maar zowel in Nederland als Duitsland recht hebben op medische verzorging.

Zijn er op het gebied van sociale uitkeringen nog meer grote verschillen?

Ja, denk bijvoorbeeld aan pensioenen: in Duitsland zijn bedrijfspensioenen nauwelijks aan de orde. De wettelijke pensioenverzekering speelt hierin de belangrijkste rol, vergelijkbaar met de Nederlandse AOW, WIA en Anw.

In welke branches zitten ze te springen om Nederlanders?

In Nederland worden grensgangers meestal geworven via uitzend- en detacheringsbureaus. In Duitsland is men vooral in de kinderopvang en in de bouwsector op zoek naar geschoold personeel.

Waarom zou je in Duitsland naar werk zoeken?

Je vergroot je kans op een baan, want er zijn veel vacatures in Duitsland. Er kunnen zich ook financiële voordelen voordoen bij een baan in het buurland, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo is de kinderbijslag in Duitsland hoger dan bij ons. Ook hebben grenspendelaars in Duitsland recht op meer vakantiedagen en zijn er meer feestdagen. En, niet in de laatste plaats, verzamelen grensarbeiders door hun werk in Duitsland natuurlijk een schat aan waardevolle ervaring in het buitenland.

Hoe kan je het beste zoeken naar een baan in Duitsland?

Ik wijs graag op de euregio-JobRoboter. Daar staan vacatures uit Nederland en Duitsland. Het is het online portal van het EURES-netwerk in de Euregio Rijn-Waal en vertaalt Duitse vacatures in het Nederlands. Naast de vacatures van de reguliere vacaturesites zoekt de site ook naar vacatures op websites van bedrijven uit het grensgebied. Op dit moment vind je er ongeveer 115.000 vacatures van Groningen tot Eupen.

En hoe zat het met jullie spreekuur?

De eerstvolgende spreekuren voor grensgangers vinden op 27 januari en op 24 februari plaats bij de Euregio Rijn-Waal in Kleef, Emmericher Str. 24. Van 9.00 tot 12.30 uur kunnen geïnteresseerden zich hier laten adviseren door Nederlandse en Duitse experts op het gebied van belastingen, pensioenen en sociale verzekeringen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zie ook: www.euregio.org.

Duitslandnieuws over werken in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: