Ga naar inhoud

Energierekening Duitsland is sinds 2007 gemiddeld 43% duurder geworden

De energierekening in Duitsland is begin dit jaar weliswaar wat goedkoper geworden, maar over een langere periode is de prijs juist enorm gestegen. Volgens een vergelijkingssite betaalt een Duits huishouden gemiddeld 43% meer dan in 2007. Vooral in Beieren is stroom duurder geworden. Ook valt op dat consumenten vaak kunnen kiezen uit veel goedkopere alternatieven.

De stroomrekening voor Duitse huishoudens is de afgelopen jaren flink duurder geworden. De energieprijs is gemiddeld met 43% gestegen sinds 2007, zo meldt vergelijkingssite Check24. Een huishouden met een hoog verbruik van 5.000 kilowattuur per jaar, moest gemiddeld 424 euro meer betalen dan zeven jaar geleden.

Alternatieve aanbieder vaak goedkoper

Vooral de prijs van de standaardaanbieders steeg sterk; gemiddeld met 48%. Dit is het tarief van de plaatselijke hoofdaanbieder, die vaak duurder is dan alternatieve aanbieders die gemiddeld hun prijzen met 32% verhoogden. Daarmee is het verschil tussen de standaardaanbieder en alternatieve aanbieders steeds groter geworden. Volgens een woordvoerder van Check24 was dit verschil in juli 2007 nog 8%, nu is het uitgelopen naar 21%, zegt ze tegen Spiegel Online.  

De energierekening in Duitsland is flink gestegen.
Vooral huishoudens in Beieren moeten steeds meer betalen. In de Zuid-Duitse deelstaat ging de prijs van de standaardaanbieders met 56% omhoog. In Bremen was de stijging met 35% het laagst. In West-Duitse deelstaten is de stijging groter dan in het oosten, al ligt daar het prijsniveau altijd nog hoger. Begin dit jaar maakten veel exploitanten bekend dat de energierekening een beetje lager wordt.

Energiewende

De gestegen energierekening wordt vaak geweten aan de Energiewende. Minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie ziet het als één van zijn grootste opdrachten om de energiekosten voor consumenten in toom te houden en zelfs te verminderen.

Duitslandnieuws over de Energiewende

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: