Ga naar inhoud

Maurits Kuypers: Geen slecht begin van het jaar voor Duitsland

Wat hebben we allemaal al beleefd in de eerste twee weken van dit jaar. De verschrikkelijke terroristische aanslagen in Frankrijk, het ‘Grexit’-spook, kelderende grondstoffenprijzen, de Wereldbank die verwacht dat de wereldeconomie verder afzwakt, een ontplofte bus in de Oekraïne, de val van de euro en dan is het in Duitsland ook nog gemiddeld 5 graden warmer dan normaal. Toch ziet het er voor de economie van Nederland, Duitsland en de rest van de eurozone helemaal niet zo slecht uit.

De global warming in Duitsland heeft ook een zonnige kant.  Neem de extreem warme temperaturen. Normaal is de winter voor de bouwsector een lastige periode. Nu kan het werken aan straten, woningen en kantoren volop doorgaan. Cruijff weet het als geen ander uit te drukken: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’.

Zo is het ook met de lage olie– en andere grondstoffenprijzen. Het duidt op een lagere groei van de wereldeconomie en deflatie in de wereld, maar van de andere kant kan de Duitse industrie een stuk goedkoper zijn fabrieken laten draaien. Voor de consument is het trouwens ook niet zo erg. Neem de dieselprijzen, wie had een half jaar geleden dromen dat een liter diesel maar een euro kost.

Ruimte voor investeringen

En er is meer dat positief stemt. Allereerst moet worden geconstateerd dat ondanks alle negatieve berichten vorig jaar de Duitse economie gewoon groeide met 1,5%, het hoogste percentage sinds 2011. Dat is een schwung die mee wordt genomen in het jaar 2015.

Voor minister van financiën Wolfgang Schäuble betekende het bovendien dat hij al een jaar eerder zijn droomdoel bereikte van begrotingsevenwicht. En dat heeft voor de burger weer tot gevolg dat de noodzaak tot bezuinigen definitief weg is. Sterker er is volop ruimte om te investeren. Afgelopen week kondigde nationale spoorwegen nog aan dat het samen met de Rijksoverheid de komende vijf jaar 28 miljard euro gaat besteden aan de uitbouw en verbetering van het spoornet.

De euro is in waarde gedaald ten opzichte van de Zwitserse franc. 

Van het loonfront zijn er ook positieve impulsen te verwachten. De cao-onderhandelingen in de metaalsector staan op het punt van beginnen – met 3,8 miljoen werknemers de belangrijkste bedrijfstak van Duitsland. De eis van werknemers is 5,5% meer loon. Zoveel zal het waarschijnlijk niet worden, maar zelfs al blijft het bij de helft, dan nog betekent dat een stevige impuls voor de koopkracht.

Laat de Zwitsers maar komen

En dan hebben we nog de zwakke euro. Als de euro een afspiegeling is van de economische kracht in Europa dan ziet het er somber uit. Tegenover de dollar wordt gesproken van een een-op-een verhouding. Tegenover de Zwitserse franc is deze wisselkoers deze week al bereikt, na een val van de euro met meer dan 15%.

Voor mensen die willen skiën in Zwitserland of willen overstappen op een elektrische auto van Tesla is dat slecht nieuws. Maar van de andere kant breken voor exporteurs uit de eurozone gouden tijden aan. Denk aan al die rijke Zwitsers voor wie de aanschaf van een BMW, Porsche of Luis-Vuittontas nu spotgoedkoop is. Laat ze maar komen die Zwitsers naar Amsterdam en Berlijn. We zullen ze met open armen ontvangen.

Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.

Meer columns van Maurits Kuypers op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: