Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Waarom Utrecht zo graag Duitse bedrijven wil lokken - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Waarom Utrecht zo graag Duitse bedrijven wil lokken

Utrecht gaat een speciale ambtenaar aanstellen die Duitse bedrijven naar de stad moet lokken. Daarmee hoopt de domstad extra banen te creëren. Volgens Klaas Beerda van de gemeente Utrecht kan zijn stad scoren met innovatie, samenwerking met onze kennisinstellingen en goede infrastructuur. Vooral bedrijven uit de ict, de creatieve sector en life science zijn welkom in de stad.

Utrecht heeft een vacature uitgeschreven voor twee ambtenaren die bedrijven moeten overtuigen zich te vestigen in de stad. De één richt zich op ict, de ander moet Duitse bedrijven naar Utrecht te halen. Duitslandnieuws sprak met Klaas Beerda die bij de gemeente Utrecht zich bezig houdt met de kantorenmarkt en acquisitie.

Waarom per se Duitse bedrijven?

Alle nationaliteiten zijn welkom. Maar we zien dat de Duitse markt wel een hele logische doelgroep is om ons op te richten en verwachten dat een focus op Duitse bedrijven leidt tot het beste resultaat.

Waarom zou een Duits bedrijf naar Utrecht willen komen?

Als je als Duits bedrijf naar Nederland wilt,  ligt Utrecht strategisch midden in Nederland op het kruispunt van de belangrijkste snelwegen. De stad ligt vlakbij Schiphol en zowel Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn bereikbaar binnen een half uur.  Nergens is de arbeidsmarkt beter dan in Utrecht.  Onze beroepsbevolking is jong en goed opgeleid. Tegen de trend in zal onze stad de komende jaren nog sterk groeien en jong blijven.

Utrecht stelt een acquisiteur aan. Hoe gaat hij Duitsers overtuigen?

Door deze bedrijven voor te stellen aan onze Duitse bedrijven die al eerder de stap maakten. Zij zijn onze echte ambassadeurs en kunnen uit eigen ervaring vertellen dat het goed leven en goed zaken doen is in onze stad.  Verder brengen we recent EU-onderzoek in stelling:  De EU heeft Utrecht vorig jaar voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot meest competatieve regio van Europa, mede dankzij een stabiele score op indicatoren als innovatie, samenwerking met onze kennisinstellingen en goede infrastructuur. We hebben op de Expo Real beurs in München gemerkt dat dit onderzoek goed ontvangen wordt bij Duitse investeerders.

Voor wat voor soort bedrijven is Utrecht interessant?

Wij zijn de stad van ict, van creatieve bedrijven en van life sciences. Maar we denken ook dat er voor Duitse marketing en sales-kantoren geen betere plek te bedenken is dan Utrecht.

Gaan ze geen bedreiging vormen voor Utrechtse ondernemers?

In tegendeel, dit is een grote kans. Utrechtse bedrijven willen graag zaken doen over de grens en zijn enthousiast over Duitse bedrijven die zich hier vestigen. Ook de regio, de provincie en het EBU (Economic Board Utrecht) willen de banden met Duitsland versterken. De EBU organiseerde onlangs een bijeenkomst over de Duitse markt. Daar bleek dat de belangstelling van Utrechtse ondernemers voor Duitsland enorm is.

Welke Duitse bedrijven hebben al een vestiging in Utrecht?

Denk aan Equens dat betalingsverkeer regelt, Mercedes-Benz Nederland, softwareontwikkelaar Wincor Nixdorf en vele anderen. Leuk is dat in Utrecht ook exportadviseur Gateway to Germany gevestigd is.

Wat is het effect voor Utrecht?

Het maakt onze economie completer, internationaler. Dat is waar we op uit zijn.

Hoeveel Duitse bedrijven heeft Utrecht over 10 jaar?

We richten ons natuurlijk ook andere doelgroepen. Ons doel is om in deze collegeperiode van vier jaar ten minste 1.750 extra banen te creëren. Dat moet goed haalbaar zijn en we hopen natuurlijk dat het er meer worden.  De afgelopen jaren hebben we dat doel trouwens ook ruimschoots gehaald door ons op de nationale acquisitie te richten.  Ook binnen Nederland is er al jaren sprake van een grote trek van bedrijven naar de stad en regio Utrecht.

Duitslandnieuws over Utrecht

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: