Ga naar inhoud

Berlijn tweede startupstad van Europa, werk aan de winkel voor Neelie Kroes

Na Londen wordt er het meeste geld gestoken in Berlijnse startups, zo blijkt uit onderzoek van consultantsbureau Ernst & Young naar investeringen in Europese startupscenes. Amsterdam volgt op een dertiende plek en moet Duitse steden als München en Hamburg nog voor zich dulden. Er is dus werk aan de winkel voor Neelie Kroes die de positie van Amsterdam wil verbeteren.

In geen andere Duitse stad werd er in de periode van 2013 tot en met september 2014 vaker geld gestoken in tech-startups dan in Berlijn. Op een afstandje volgen München en Hamburg. Vergeleken met andere Europese steden prijkt Berlijn op een tweede plek achter Londen en voor Barcelona. Amsterdam haalt de eerste tien niet.

Er is dus werk aan de winkel voor Neelie Kroes die nu ze klaar is met haar termijn als eurocommissaris voor de digitale agenda, zich wil toeleggen op het naar Amsterdam halen van startups en de daarbij horende investeerders.

Eilandje Berlijn

Berlijn vormde na de Tweede Wereldoorlog een door midden gehakt eilandje, waarbij het westelijke deel was omringd door de DDR. Geen wonder dat na de val van de Muur nauwelijks nog grote bedrijven voor werkgelegenheid konden zorgen. Ondanks het hippe imago geldt de Duitse hoofdstad al jaren als economisch onaantrekkelijk, door de vorige burgemeester gekenschetst als ‘Arm aber Sexy‘.

Nog altijd is daarom toerisme de belangrijkste industrie in Berlijn, ook de verhuizing van de regering vanuit Bonn gaf een grote impuls aan de stad. Nu is alle hoop gevestigd op de nieuwe jonge startups die creatieve geesten en nu dus ook kapitaal naar de stad lokken.

Cijfers: Ernst & Young

Londen en Berlijn

Ernst & Young zocht uit waar in de periode 2013 tot september 2014 het meeste geld naartoe vloeide. In Londen konden 187 startups rekenen op durfkapitaal (venture capital). Berlijn volgt met 145 investeringen.

Nummer 3 Parijs staat met 66 transacties op grote afstand, Barcelona op de vierde plek moest het met 39 investeringen doen. Met München (32) en Hamburg (20) nestelen zich twee andere Duitse steden zich in de Top 15. Amsterdam (14) haalde de ranglijst met de hakken over de sloot. Ook wanneer gekeken wordt naar de hoogte van de bedragen tekent zich ongeveer dezelfde volgorde in steden af.

The Factory in Berlijn, hier zetelt onder meer Soundcloud.

Het aantal durfkapitaalinvesteringen in tech-startups en digitale media in Duitsland is op dit moment booming. In 2010 waren het nog 111, in 2013 ging het al om 201 transacties. De onderzoekers van EY denken dat dit aantal afgelopen jaar minstens geëvenaard is.

Volgens de onderzoekers heeft Berlijn de investeringen niet te danken aan een slimme strategie. De omstandigheden zijn er niet per se beter dan in andere steden in Duitsland en Europa, zegt EY in Die Welt. “Het is vooral het hippe imago van Berlijn dat talenten en ideeën lokt.”

Internationaal imago

Londen en Berlijn profiteren vooral van hun internationale imago, schrijven de onderzoekers. In veel startups werken al snel zeker 20 verschillende nationaliteiten samen. Londen heeft dit beeld al een tijdje, maar voor veel ’techies’ is Berlijn inmiddels aantrekkelijker geworden omdat het er veel goedkoper is om te wonen en te leven.

Deutsche Bank signaleert dezelfde trend. Afgelopen jaar publiceerde de bank een rapport waarin het schrijft dat jonge talenten liever voor een lager loon willen werken in een ‘coole stad’, dan meer verdienen in een duurdere stad als Frankfurt am Main.

Top 3 investeringen in Duitse startups:

  1. Delivery Hero (bestelplatform, Berlijn): 657 miljoen dollar
  2. Bigpoint (online spelletjesmaker, Hamburg): 461 miljoen dollar
  3. Best Secret (shopping club, bij München): (exacte bedrag niet bekend gemaakt in rapport)

Volgens Ernst & Young komende investeerders meestal uit Duitsland zelf. Toch klom het aandeel van buitenlandse investeerders in Duitsland in het eerste halfjaar van 2014 van 22 naar 29%. Ook is bij de grootste investeringen in de meeste gevallen sprake van een buitenlandse durfkapitalist. Het adviesbureau denkt dat het aantal investeringen de komende jaren alleen maar toeneemt.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: