Ga naar inhoud

Nu officieel: katholieke kerk in Duitsland bezit miljarden

Het was al een publiek geheim, maar nu is het officieel: de katholieke kerk in Duitsland bezit miljarden euro's. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau dpa dat navraag deed bij alle bisdommen. De onverwachte openheid van de kerk is onderdeel van een charmeoffensief na de schandalen rond 'bling-blingbisschop' Tebartz-van Elst die voor miljoenen zijn woning liet verbouwen.

De totale omvang van het vermogen van de katholieke kerk in Duitsland wordt steeds meer zichtbaar. De 27 bisdommen van Duitsland bezitten samen miljarden euro’s. Daarbij gaat het om liquide middelen, maar ook beleggingen, reserves voor bijvoorbeeld het pensioen van de priesters en vastgoed.

Honderden miljoenen per bisdom

In Keulen – Duitslands grootste bisdom – wordt het alleen al de vastgoedportefeuille op een waarde geschat van meer dan 612 miljoen euro. Het in opspraak geraakte bisdom Limburg heeft op de jaarrekening een bedrag van 812 miljoen euro staan voor materiële vaste activa. Daar komen nog andere potjes bovenop, waardoor het totale vermogen boven een miljard euro uitkomt.

Andere bijzonder rijke bisdommen:

  • Mainz: totaal vermogen van 823,3 miljoen euro
  • Trier: alleen al beleggingen voor 759,6 miljoen euro
  • Augsburg: 620 miljoen euro
  • Passau: 570 miljoen euro
  • Fulda: liquide middelen 456 miljoen euro

De cijfers die dpa binnenkreeg van de bisdommen zijn niet altijd volledig en daarom niet helemaal te vergelijken.

Zo is aartsbisdom München-Freising nog de waarde van alle 7.000 panden aan het optellen. De resultaten daarvan worden pas over een paar jaar verwacht. Bisdommen in Oost-Duitsland moeten het stellen met een kleiner vermogen, zo beschikt Maagdenburg over 200.000 euro.

De renovatie van bisdom Limburg viel 16 miljoen euro duurder uit dan gepland.

De bisdommen publiceerden voor het eerst hun cijfers als gevolg van het miljoenenschandaal rond bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst. De geestelijke verbouwde zijn residentie voor tientallen miljoenen euro’s en wordt sindsdien door Duitse media de bling-bling-bisschop genoemd. De totale omvang van dit schandaal is nog niet bekend, het onderzoek loopt nog. Naar aanleiding van dit schandaal verloor de katholieke kerk in Duitsland duizenden leden.

Oppermachtige werkgever

Tegelijkertijd heeft de kerk in Duitsland nog altijd een oppermachtige positie. Samen genomen zijn de protestantse en katholieke kerk de op één na grootste werkgever van het land.

In de Duitse kerk gaan miljarden om. De katholieke en protestantse kerken kunnen samen jaarlijks rekenen op 19 miljard aan subsidies en belastingverlichtingen van de Duitse staat. Daarbij komt nog 45 miljard aan subsidies wat de kerk moet besteden aan diaconie en armenhulp. Dit alles komt bovenop de inkomsten uit de kerkbelasting die 9 miljard euro voor de kerk oplevert.

Duitslandnieuws over kerken

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: