Ga naar inhoud

Axel Hagedorn: eurokritiek Rutte maakt relatie met Duitsland er niet beter op

De eurokritische houding van Nederland staat een soepele politieke relatie met Duitsland in de weg. Dat stelt Axel Hagedorn, hij is op 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil met zijn leerstoel de Duits-Nederlandse rechtssystemen vergelijken.

Topadvocaat Axel Hagedorn is per 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is een initiatief van het Duitsland Instituut waarvan Hagedorn ook bestuurslid is. In Amsterdam zal hij één dag in de week lesgeven en promovendi begeleiden bij hun promotieonderzoek. De in Duitsland geboren advocaat woont en werkt al twintig jaar in Nederland.

Wat houdt het hoogleraarschap in?

In de wetenschappelijke wereld doet bijna niemand iets met de relatie Nederland-Duitsland. En dat is gek, zeker omdat beide landen economisch zo met elkaar verweven zijn. Mijn leerstoel wil maximaal 5 promovendi gaan begeleiden over uiteenlopende onderwerpen soms breder dan alleen de rechtsgeleerdheid. Dankzij mijn netwerk hoop ik vermogende ondernemers en stichtingen, zoals de Volkswagen-stichting, te interesseren voor een onderzoek. Bij VW hoeft dat niet per se over auto’s te gaan, het kan ook een maatschappelijk doel hebben.

Wat wilt u bereiken?

Ik wil wetten, procedures en systemen van beide landen naast elkaar leggen en dat we dan van elkaar leren. Neem bijvoorbeeld dat in Duitsland een Officier van Justitie in principe elke zaak voor de rechter moet brengen. In Nederland kan de officier zeggen, we doen niets met deze aanklacht. Het levert twee hele verschillende systemen op en beide lijken te werken. Maar leg dat nu eens naast elkaar, vergelijk de cijfers, de kosten en de resultaten. En kijk dan wat je er van kunt leren, dat vind ik interessant.

Hoe zou u de relatie tussen Nederland en Duitsland omschrijven?

Economisch gezien is de relatie altijd wel goed geweest. Nederlanders doen graag zaken in Duitsland. Zakenpartners zijn betrouwbaar en loyaal. Daar is niets mis mee. Maar politiek bespeur ik wel verschillen. Duitsland is veel minder eurokritisch, terwijl dit geluid in Nederland wel breed te horen is bij partijen als de PVV en SP. Dat merk je ook in de relatie tussen Angela Merkel en Mark Rutte. De Nederlandse premier stelt zich in Nederland eurokritisch op en in Brussel pro-Europa. Dan krijg je dus dat Merkel denkt: als het puntje bij het paaltje komt. ‘Wat heb ik dan echt aan Rutte?’

Zijn Nederlanders te kritisch op Europa?

Je kunt echt nog niet zeggen dat Europa mislukt is. Daarvoor loopt het project nog veel te kort. Die visie botst ook met Angela Merkel als leerling van Helmut Kohl. Ik ben zelf ook een Europeaan in hart en nieren. Kijk eens naar wat voor goeds Europa heeft gebracht! Je kunt een bedrijf aan de andere kant van de grens beginnen, je kunt zorg in een ander land ontvangen en nu doen ze iets aan de dure roaming, noem maar op.

Zeuren Nederlanders te veel?

Ik begrijp de kritiek soms wel. Je moet goed kijken naar wat Europa wel en niet moet regelen. Een verordening over hoe een fopspeen er uit moet zien gaat natuurlijk veel te ver. Maar een bepaling over douchekoppen vind ik wel belangrijk. Mensen moeten de boodschap er achter zien; we moeten water besparen.

Wat is uw doel, moeten Nederland en Duitsland meer op elkaar gaan lijken?

Nee, we hoeven niet naar elkaar toe te groeien. Maar heb wel respect voor de andere cultuur. Ik ben in Duitsland geboren vlakbij de Deense grens. Daar ben ik heel blij mee. Ik leerde dingen die ik elders in Duitsland niet zou hebben geleerd, dat is met de Nederlandse cultuur ook zo. Ik geloof dat als je met een open vizier elkaar tegemoet treedt je veel van elkaar kunt leren en dat wil ik ook met deze leerstoel bereiken.

Meer Axel Hagedorn op Duitslandnieuws:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: