Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Andreas Lutze: Rompslomp voor Nederlanders door Duits minimumloon - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Andreas Lutze: Rompslomp voor Nederlanders door Duits minimumloon

Met de invoering van het Duitse minimumloon per 1 januari 2015 worden Nederlandse ondernemers opgezadeld met een flinke administratieve rompslomp, vertelt advocaat Andreas Lutze uit Kleef. Dit heeft alles te maken met de aanvullende meldings- en documentatieverplichtingen waar ondernemers uit diverse sectoren mee te maken krijgen.

Per 1 januari hebben werknemers in Duitsland recht op een brutoloon van minstens 8,50 euro per uur. Ook Nederlandse bedrijven die hun werknemers in Duitsland werk laten uitvoeren zijn verplicht het minimumloon aan hun werknemers te betalen.

Vooraf melden bij de douane

Maar dat is nog niet alles. De nieuwe Duitse minimumloonwet zal ook voor de nodige administratieve rompslomp zorgen voor Nederlandse bedrijven. Want voor beroepen in de bouw, de horeca, de expeditie-, transport en logistieke sector, en voor beroepen in de schoonmaakbranche, de op- en afbouw van beurzen en tentoonstellingen, en in de vleesverwerkende sector gelden vanaf 1 januari 2015 een aantal aanvullende meldings- en documentatieverplichtingen.

Deze verplichtingen gelden ook voor buitenlandse werkgevers die in de bovengenoemde sectoren actief zijn en hun werknemers in Duitsland inzetten. Zij moeten nu schriftelijk melden van iedere dienstverlening vóórdat het werk wordt uitgevoerd. De melding moet worden gedaan bij de Duitse douane.

In Duitsland werd voorheen de ondergrens meestal per branche vastgelegd.

Bij de melding moeten onder meer de persoonsgegevens van de werknemer die het werk uitvoert worden aangegeven, waar en hoe lang hij werkt. Bovendien moeten de werkgevers een locatie in Duitsland aangeven, waar documenten worden bewaard, waaruit blijkt dat het minimumloon wordt betaald. Dezelfde meldingsplicht geldt overigens ook voor uitzendbureaus die werknemers in de eerder genoemde sectoren aan een inlener in Duitsland tewerkstelt.

Forse boetes

Nederlandse bouwbedrijven zullen deze verplichtingen wel bekend voorkomen. In de bouwbranche gelden deze regels namelijk reeds jaren op grond van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (zie mijn blog van 5 maart 2013). Daarom heeft Duitsland het bij deze wet behorende boetestelsel meteen maar overgenomen.

Werkgevers die hun werknemers niet correct aanmelden kan een boete van (maximaal) 30.000 euro worden opgelegd. Bij een overtreding van het wettelijk minimumloon bestaat er zelfs een boete van (maximaal) 500.000 euro. Ook staat de opdrachtgever straks garant voor het algemeen minimumloon ten opzichte van werknemers van de opdrachtnemer en diens onderaannemers (zie ook mijn blog van 31 oktober).

Andreas Lutze is Duits advocaat en eigenaar van het kantoor Lutze Rechtsanwälte in Kleef.

Andreas Lutze houdt op 5 februari een informatiebijeenkomst in Kleef over de invoering van het minimumloon:

 

Bekijk de 10 best gelezen artikelen op Duitslandnieuws van 2014

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: