Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Maurits Kuypers: Gaat Duitsland in 2015 eindelijk investeren? - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Maurits Kuypers: Gaat Duitsland in 2015 eindelijk investeren?

De feestdagen in Duitsland. Lekker bij elkaar kruipen met een glas Glühwein of gezamenlijk in een restaurant met een gebraden gans even de sores van alledag vergeten. Het gaat er heerlijk oubollig aan toe in Duitsland op een positieve manier met veel lichtjes, kerkdiensten en verbroedering. Maurits Kuypers blikt vooruit naar 2015 vanuit een nostalgisch gezellig Duitsland.

Ouderwets gezellig, maar Duitsers zijn op nog meer punten nostalgisch. Wist u bijvoorbeeld dat er in Duitsland nog volop video’s worden gehuurd. U weet wel van die banden die je in een hele grote machine moet stoppen en dan komt er beeld op de tv. In Duitsland doodnormaal, in Nederland iets uit vervlogen tijden.

En zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen waarin de Duitsers wat achterlopen. Van de voorliefde voor het betalen met cash geld in plaats van plastic, tot aan de verzuiling in de politiek. Soms is dat positief, soms ook niet. Een ding is zeker, uiteindelijk zullen globale of Europese trends ook Duitsland bereiken.

Pegida en AfD

In 2014 was dat bijvoorbeeld het geval voor het anti-islamisme. Zo demonstreren in Dresden nu al weken elke maandag duizenden mensen tegen de islam in Duitsland. Onder de naam Pegida bezorgen ze de traditionele partijen CDU, CSU en SPD grote kopzorgen. Moeten we ze negeren, of de dialoog aangaan? Het is voor Nederlanders een bekend geluid uit begin deze eeuw. Denk aan de beroemde en beruchte discussie tussen PvdA-partijleider Ad Melkert en Pim Fortuyn.

Demonstratie van de Pegida-beweging in Dresden.

De Pegida-beweging is jong, klein en behoorlijk radicaal. Met de Alternative für Deutschland (AfD) heeft Duitsland inmiddels ook een wat meer gevestigde protestpartij in haar midden. De opkomst van deze partij vertoont enkele gelijkenissen met die van de PVV. In 2015 zal het interessant worden om te zien of de AfD een paar grote successen uit 2014 kan herhalen.

Minimumloon

Vooral de verkiezingen in Hamburg in februari zal door politici van andere partijen met argusogen worden gevolgd, omdat deze stadstaat over het algemeen een goede afspiegeling biedt van de rest van het land. Tegelijkertijd zijn er ook verkiezingen in Bremen.

Een andere hervorming die er 2015 aankomt, was in Nederland al in 1968 een feit: een algemeen minimumloon. Na een lang politiek gevecht is het op 1 januari 2015 zover, en kan bijna iedereen in Duitsland rekenen op een basissalaris van €8,50 per uur. Alleen een kleine groep werknemers waarvoor nog oude cao’s gelden, moeten nog even geduld hebben.

Het zal interessant zijn om te zien wat de impact hiervan wordt. Veel economen en bedrijven hebben er voor gewaarschuwd dat het honderdduizenden arbeidsplaatsen zal vernietigen, vooral in Oost-Duitsland dat nu nog veel mensen telt die voor een lager uurloon werken dan €8,50. andere zien nauwelijks gevolgen. 2015 en 2016 zullen laten zien wie er gelijk heeft.

Gaat Duitsland eindelijk investeren?

Spannend wordt ook te zien hoe Duitsland omspringt met zijn investeringsagenda. Er zijn tal van tekenen dat er een verandering op til is van het lage investeringsniveau. Zo worden er door de overheden veel plannen gesmeed voor een grote opknapbeurt van het Duitse wegennet. En dat is nodig ook, want vooral in het Ruhrgebied loopt het verkeer steeds vaker vast.

Voor Nederland gaat dit wel gepaard met één naar bijeffect. Het is goed mogelijk dat de Duitsers om alle investeringen te financieren grijpen naar een nieuwe vorm van wegenbelasting speciaal gericht op buitenlandse weggebruikers. Het tolvignet zal volgens verkeersexperts netto weinig opleveren en is vooral populistisch ingegeven, maar modern is hij wel.

Steeds meer landen in Europa doen immers een beroep op buitenlanders om het onderhoud van hun wegen te financieren. Nederland en Scandinavië zijn uitzonderingen. Kunnen wij ook een keer zeggen dat we ouderwets zijn, én pro-Europees.

Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.

Meer columns van Maurits Kuypers op Duitslandnieuws:

Bekijk de 10 best gelezen artikelen op Duitslandnieuws van 2014

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: