Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse minimumloon niet voor iedereen een zegen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse minimumloon niet voor iedereen een zegen

Duitsland voert per 1 januari 2015 een algemeen wettelijk minimumloon in. Een historische dag waarmee er voor het eerst een ondergrens komt van 8,50 euro per uur. Eindelijk gerechtigheid? Derk Marseille vertelt in een bijdrage op BNR Nieuwsradio over cursussen waar werkgevers kunnen leren hoe je het minimumloon omzeild. Ook raken diverse lageloners hun baan kwijt.

Dreigt massale werkloosheid nu het Duitse minimumloon vanaf morgen – 1 januari 2015 – wordt ingevoerd? Voor vele Duitsers is het morgen een historische dag. Voor de Duitse schoonmakers, bouwvakkers en postbezorgers betekent de invoering van het minimumloon een grote verandering. Werken ze nu vaak voor 5 euro per uur wordt dat in één klap verhoogd tot 8 en een half euro per uur. Als ze hun baan houden.

Volgens de vakbonden verliest niemand zijn baan, volgens de werkgevers zou het aantal extra werklozen wel eens kunnen oplopen tot boven de 2 miljoen. Een aantal procentpunten boven het huidige niveau. Wat voor effect heeft het algemene minimumloon dat Duitsland morgen invoert?

 De verwachting is dat tegen de zomer de eerste effecten te meten zullen zijn op de arbeidsmarkt.

Controles voor Nederlandse chauffeurs

De maatregel heeft ook gevolgen voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Zij moeten bij controles in Duitsland kunnen aantonen dat ze voldoende betaald krijgen door het meest recente loonstrookje bij zich te hebben. Wie zijn papieren niet op orde heeft riskeert een boete van meer dan 30.000 euro. De Nederlandse transportsector is niet blij met de extra rompslomp.

Sierat hekelt bijvoorbeeld de plicht dat bedrijven naar de Duitse douane moeten faxen welke chauffeurs door het land rijden. TLN klaagt bij de Europese Commissie over de gang van zaken. Duitsland heeft belooft de controles een maand uit te stellen.

Bekijk de 10 best gelezen artikelen op Duitslandnieuws van afgelopen jaar

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.