Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 721

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 722
Als de Duitsers staken doet Polen het werk wel voor Amazon - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Als de Duitsers staken doet Polen het werk wel voor Amazon

Amazon is met afstand het grootste online warenhuis van Duitsland. Als de vakbonden vlak voor de belangrijke feestdagen staken, schrikken ze op het hoofdkantoor in München niet meer zo erg. De Duitse kerstinkopen komen tijdens de stakingen uit Polen waar de Amerikanen afgelopen najaar drie enorme logistieke centra heeft geopend. Bovendien zijn Polen goedkoper dan Duitsers.

Ook vorig jaar legden Amazon-medewerkers het werk vlak voor de feestdagen neer. Het personeel eiste net als dit jaar een hoger loon en betere werkomstandigheden. Ronkende ARD-reportages hadden kort daarvoor de misstanden aangekaart. Maar de Amerikanen hulden zich in stilzwijgen. Het antwoord verscheen even later in een kort berichtje ergens in een hoekje van de economiebijlagen van diverse kranten: Amazon opent logistieke centra in Polen.

Polen werken, Duitsers staken

Afgelopen herfst openden drie megamagazijnen hun deuren in Polen. Vanuit Wrocław (Breslau) en Poznań (Posen) komen de kerstinkopen nu naar Duitsland. In Poolse redactionele commentaren klonk enige trots door: ‘De Polen werken, de Duitsers staken’. De Poolse Amazon-vestigingen verschaffen werk voor 4.500 vaste medewerkers en 7.500 uitzendkrachten voor de piek voorafgaand aan de feestdagen.

Een van de twee megamagazijnen die dit najaar in bedrijf ging in Wrocław.

Eind september kwam het eerste pakketje vanuit een Pools magazijn naar Duitsland. Na een proefperiode zijn de twee centra in Wrocław en de derde in Poznań helemaal ingesteld op het bevoorraden van Duitsland. “Vanuit Polen bedienen we heel Europa”, sprak logistiek manager Tim Collins van Amazon Europe bij de opening, schrijft Handelsblatt.

Inmiddels hebben de Amerikanen 28 logistieke centra in Europa, waaronder nu ook in Tsjechië en Polen. Sindsdien belooft Collins dat alle pakketjes op tijd worden bezorgd, ook al wordt er in Duitsland gestaakt.

3 Euro per uur in Polen

Bovendien hoeven de Amerikanen medewerkers in Polen een lager salaris uit te betalen dan in Duitsland. Gemiddeld werkt een Poolse magazijnmedewerker voor 13 złoty (zo’n 3 euro), in Duitsland is dat na protesten en de naderende invoering van het minimumloon inmiddels opgelopen naar bijna 10 euro per uur. In Duitsland is dat een karig salaris, maar 13 złoty is in Polen een bovengemiddeld uurloon voor dergelijk werk. Ook zijn de Poolse medewerkers ingenomen met het gratis vervoer naar het werk.

Toch is ook in Polen niet alles rozengeur en maneschijn. Ook daar wordt geklaagd over de enorme afstanden die medewerkers moeten afleggen door de megamagazijnen. Dat is niet vol te houden, zo schreef een medewerker in een e-mail die naar buiten sijpelde via de site Wirtualna Polska.

Een Poolse medewerker klaagde over de enorme afstand die medewerkers moeten afleggen in het magazijn.

Elk magazijn heeft een oppervlakte van zo’n 95.000 vierkante meter, ofwel 13 voetbalvelden. Amazon wil dagelijks tussen de 500.000 en 600.000 pakketjes versturen vanuit de Poolse centra. De Poolse minister voor Economische Zaken Janusz Piechociński noemde de komst van de Amazon-centra ‘een mijlpaal voor de economische groei van Polen’.

Om de kerstpiek aan te kunnen zijn veel extra uitzendkrachten aan het werk gezet. Een deel van hen kan rekenen op een verlenging van hun tijdelijke contract. De Polen hebben een werkweek van 4 dagen, maar moeten wel 10 uur per dag werken.

Weinig voordeel voor Polen

Toch denkt de Poolse econoom Grzegorz Gorzelak dat de magazijnen van Amazon weinig opleveren voor de Poolse arbeidsmarkt. “Het zijn banen van lage kwaliteit die weinig voordeel hebben voor de regio”, zegt de expert regionale economie tegen Handelsblatt. Hij trekt de vergelijking met grote supermarktketens. “Er komen wel lagelonenbaantjes bij, maar door de prijsoorlog gaan kleinere winkels kapot.”

Bron: Manager Magazin/Statista
Bron: Manager Magazin/Statista

Duitslandnieuws over e-commerce

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: