Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Nieuwe eurocommissaris Verkeer: Duitse tolvignet discriminerend en te duur - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Nieuwe eurocommissaris Verkeer: Duitse tolvignet discriminerend en te duur

Van de nieuwe eurocommissaris van Verkeer krijgt Duitsland meteen de wind van voren als het om de tolplannen gaat. Volgens Violeta Bulc gaapt er een forse kloof tussen het wetsvoorstel en de Europese wetgeving. Bovendien vindt ze de tiendaagse en twintigdaagse vignetten die Nederlanders kunnen kopen te duur. Woensdag moet het kabinet Merkel de knoop doorhakken.

De Europese Commissie stond altijd al kritisch tegenover de Duitse tolplannen. Maar ook het nieuwe voorstel van verkeersminister Alexander Dobrindt krijgt geen groen vanuit Brussel, schrijft Bild op basis van stukken van de nieuwe eurocommissaris Violeta Bulc. Volgens haar gaat het Duitse ontwerp in tegen de principes van Europese wetten om niet te discrimineren.

Te duur

Vooral het idee om Duitse automobilisten te compenseren via een lagere wegenbelasting komt slecht aan in Brussel. Dat leidt tot ‘indirecte discriminatie’ voor automobilisten uit andere landen. Bovendien vindt Bulc de tijdelijke tolvignetten voor buitenlanders van 22 euro voor 2 maanden en 10 euro voor 10 dagen te duur.

De Sloveense eurocommissaris voor Verkeer Violeta Bulc vindt de Duitse tolplannen discriminerend.

Volgens de huidige plannen moeten Duitse automobilisten weliswaar een vignet van maximaal 130 euro (hang af van hoe schoon de auto is) kopen, maar wordt dit bedrag in mindering gebracht op de te betalen wegenbelasting. Nederlanders en automobilisten uit andere landen kunnen ook vignetten kopen via internet of bij tankstations die 10 of 20 dagen geldig zijn.

Tot aan Europees Hof

De eurocommissaris sluit zich met haar kritiek aan bij eerdere uitspraken van de verkeersministers van Oostenrijk en Nederland. De Oostenrijkse minister vindt de koppeling tussen het vignet en de lagere belasting voor Duitsers ontoelaatbaar. Hij is bereid om juridische stappen te nemen tot aan het Hof van Justitie van de Europese Unie aan toe.

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) wil komende woensdag zijn wetsvoorstel goed laten keuren door het kabinet. Als alles naar zijn wens verloopt, wordt de tol ingevoerd per 1 januari. Het moet de Duitse schatkist jaarlijks een half miljard euro opleveren.

Dobrindt heeft al gereageerd op de kritiek uit Brussel. Hij vindt de brief ‘verkeerd en oppervlakkig’.

 Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: