Ga naar inhoud

Duitse vakbonden broeden op nog grotere spoorstakingen

Na de machinistenvakbond wil nu de ambtenarenvakbond het Duitse treinverkeer lamleggen. Als de Deutsche Bahn woensdag met niet met een 'fatsoenlijk aanbod' komt, hangt Duitsland 'één van de ergste stakingen aller tijden' boven het hoofd. Daarmee vergeleken moet de dagenlange staking van vorige maand 'kinderspel' worden.

De ambtenarenbond dreigt de Duitse Spoorwegen mee te slepen in ‘één van de ergste arbeidsconflicten aller tijden’. Deutsche Bahn moet woensdag met een aanbod ‘zonder randvoorwaarden’ komen, zegt vice-voorzitter Willi Russ donderdagmorgen in de Süddeutsche Zeitung. Daarmee vergeleken moeten alle vorige stakingen die de spoorwegen het het bedrijfsleven al honderden miljoenen kostten kinderspel worden.

GDL-voorman Claus Weselsky heeft beloofd niet te staken rond de feestdagen.

De ambtenarenbond is de overkoepelende organisatie die de stakingskas beheert voor onder meer de machinistenvakbond GDL dat de eerdere stakingen organiseerde. GDL (vertegenwoordigt 20.000 machinisten) heeft beloofd niet te staken tijdens de feestdagen, maar of dat ook echt gebeurt is nog de vraag. De concurrerende vakbond EVG (140.000 DB-medewerkers) doet die belofte niet en zit ook nog aan tafel bij de spoorwegen.

De Duitse regering is ontevreden over de wirwar aan vakbonden en wil wettelijk vastleggen dat slechts één vakbond per beroepsgroep mag onderhandelen.

Duitslandnieuws over openbaar vervoer

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: