Ga naar inhoud

Duitse familiebedrijven vrezen faillissement nu invoering erfbelasting dreigt

De Duitse belastingdienst en rijke familiebedrijven waren lang dikke maatjes. Via lucratieve regels kunnen eigenaars hun bedrijf pijnloos overdoen aan hun kinderen. Bij opvolging binnen de familie worden kinderen vrijgesteld van de erfbelasting. Het Constitutionele Hof denkt er over na een einde te maken aan deze regeling, wat volgens de familiebedrijven desastreuze gevolgen kan hebben.

Dit enorme privilege heeft Duitsland de thuishaven gemaakt voor een aantal van de oudste en rijkste familiedynastieën ter wereld, schrijft Wall Street Journal. Maar dat bolwerk staat onder druk nu de regels veranderen. Volgens een aantal bedrijfseigenaren kan het zelfs de hele Duitse economie opblazen.

Zijn de regels eerlijk?

Het Duitse Constitutionele Hof buigt zich deze maand over de vraag of deze regelingen wel in lijn is met de wet. Veel belastingexperts verwachten dat het hof een speelveld wil creëren waarbinnen verschillende manieren worden gevonden om kapitaal en erfenissen te belasten.

Experts zetten flinke vraagtekens bij de huidige wetgeving die volgens hen niet bepaald eerlijk is. Nu kunnen bedrijven belastingvrij worden overgedaan voor of na de dood van een eigenaar aan een erfgenaam , zolang deze zeker zeven jaar de touwtjes in handen houdt. Dit terwijl over erfenissen die niet zakelijk gerelateerd zijn wel gewoon erfbelasting betaald moet worden.

Ontslagen

Mochten de fiscale voordelen wegvallen, dan moet twee derde van de Duitse familiebedrijven snijden in de investeringen, zo gaven ze begin dit jaar aan in een enquête van economisch onderzoeksinstituut Ifo uit München. De helft zegt zelfs mensen te moeten ontslaan. En van de ondernemers die al door het overnameproces zijn gegaan zegt 43% dat ze het het bedrijf hadden moeten verkopen of opdelen wanneer de belastingregels niet zo soepel waren.

Wanneer het Constitutionele Hof vindt dat de regels strenger moeten worden, kan dat dus verstrekkende gevolgen hebben voor het Duitse zakenleven. Mede dankzij de dispensatieregeling is 92% van de Duitse bedrijven in familiehanden. Nergens ter wereld is dat aandeel zo hoog. Brancheorganisaties waarschuwen dat daar snel een einde aan komt wanneer de belastingdienst alsnog komt aankloppen.

Roland Mack (rechts) heeft zijn bedrijf snel overgedaan aan de jongere generatie.

Het debat zorgt er al voor dat sommige bedrijfseigenaren nu al de boel overdoen aan hun kinderen, zoals Roland Mack (65), directeur van Europa-Park GmbH dat samen met zijn 56-jarige broer drie maanden geleden deed, vertelt hij aan WSJ. “Dit gaat niet alleen om mij, maar om de toekomst van onze economie. Van over de hele wereld wordt onze Mittelstand geroemd. Het is moeilijk te begrijpen waarom je het juist die groep moeilijk zou willen maken.”

Erfbelasting brengt nu jaarlijks 4,6 miljard euro per jaar op voor de Duitse schatkist. Dat is 1% van de totale belastinginkomsten. Belastingexperts vinden dat aandeel te laag en denken dat strengere regels niet per se de familiebedrijven in problemen zal brengen.

Weinig selfmade miljonairs

Uit onderzoek van adviesbureau Wealth-X en de Zwitserse bank UBS bleek eerder deze maand dat Duitsland na de VS de meeste inwoners telt dat meer dan 30 miljoen dollar op de bank. Het gaat in veel gevallen om rijkdom uit een erfenis, want slechts 41% is selfmade miljonair, tegen drie kwart in de VS en Groot-Brittannië.

Economen zijn ook bezorgd. De Mittelstand (vaak een familiebedrijf en deels te vergelijken met het mkb) vormt de ruggengraat van de Duitse economie. Ze gaan voorop in de Duitse dadendrang om te exporteren en zorgen voor de helft van de winst die Duitsland opstrijkt en 60% van de werknemers werkt bij een Mittelständler.

Erfbelasting helemaal afschaffen

Om het systeem eerlijker te maken en tegelijk niet de familiebedrijven met een probleem op te zadelen, zou Duitsland de erfbelasting in zijn geheel kunnen afschaffen, zoals dit ook in Zweden, Singapore, Noorwegen en Rusland al is gebeurd, zeggen experts. Een andere mogelijkheid is om iedereen een erfbelasting van zo’n 3% te laten betalen.

Duitslandnieuws over Duitse ondernemers

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: