Ga naar inhoud

Eerste Linke-premier in Thüringen kan bedreiging vormen voor Merkel

Een historische gebeurtenis voor Duitsland; de Oost-Duitse deelstaat heeft voor het eerst een Linke-premier gekozen. Daarmee gaat er voor het eerst een Rood-Rood-Groene coalitie regeren, een uiterst links verbond van Die Linke, SPD en Grünen. Vanuit Berlijn wordt er met name door de CDU met argusogen gekeken naar de linkse regering die als blauwdruk voor andere coalities kan gelden.

De Oost-Duitse deelstaat Thüringen was altijd een CDU-bastion, maar de christendemocraten zijn door drie linkse partijen buitenspel gezet om mee te doen aan de coalitie. Vandaag is zelfs een extreemlinkse politicus benoemd tot minister-president. In Radio 1-programma Bureau Buitenland vertelt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut over de achtergronden.

Bodo Ramelow heet deze man van Die Linke. Hij staat bekend als pro-Rusland, anti-NAVO, en in de Duitse pers wordt gesproken over een mogelijke bedreiging voor de conservatieven van het CDU in de Bondsdag. Want als dit linkse experiment in Thüringen slaagt, kan de formatie zomaar een blauwdruk worden voor de verkiezingen van 2017.

Het werden spannende stemrondes vanochtend, omdat de nieuwe coalitie slechts een meerderheid van één zetel heeft.

Ramelow kwam in de eerste ronde één stem tekort om direct minister-president te worden. In de tweede ronde lukte het wel.

Duitslandnieuws over politiek

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: