Ga naar inhoud

De 6 Duitse actiepunten om CO2 terug te dringen

De Duitse regering heeft woensdagmorgen de handtekening gezet onder een omvangrijk pakket dat de CO2-uitstoot fors moet terugdringen, al is nu al duidelijk dat de oorspronkelijke reductie van 40% niet gehaald wordt. De maatregelen gaan dwars door alle sectoren heen, bijvoorbeeld een belastingvoordeel voor het beter isoleren van gebouwen. Duitslandnieuws zet ze op een rij.

De laatste jaren werd duidelijk dat het oorspronkelijke doel van Duitsland om in 2020 40% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990 niet gehaald zou gaan worden. In het meest gunstige geval zou het om 32 tot 35% gaan. Om de 40% toch te halen heeft de Duitse regering woensdagmorgen de handtekening gezet onder het ‘Actieprogramma Klimaatbescherming 2020’ om bij te sturen. Een pakket van maatregelen dat is samengesteld vanuit het ministeries van Economische Zaken en Milieu.

Actieprogramma

Minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) en milieuminister Barbara Hendricks (SPD) wil zo’n 4 tot 6 miljard euro aan subsidies uittrekken om het energieverbruik te beperken en efficiënter te maken. Volgens Gabriel worden hiermee in de private sector investeringen uitgelokt van meer dan 40 miljard euro.

Een overzicht van de belangrijkste punten van het Duitse actieprogramma.

1. Belastingvoordeel voor het isoleren van gebouwen

Een belastingvoordeel voor het renoveren van gebouwen waardoor er minder energie wordt verbruikt is één van de belangrijkste punten in het plan. Wie door renovatie het energieverbruik in zijn huis kan terugdringen kan straks 10% van de kosten in tien jaar tijd van de belasting aftrekken. Deze maatregel gaat al vanaf 2015 in moeten gaan. Dit plan lag al langer op tafel, maar stuitte steeds op weerstand uit de deelstaten. De federale regering zegt de kritiek ter harte te hebben. Op 11 december proberen Merkel en Gabriel de deelstaten in een speciale vergadering daarvan te overtuigen. Verder komt er van de ontwikkelingsbank KfW 200 miljoen euro beschikbaar voor deze projecten.

2. Stroomproductie

De stroomproducenten worden verplicht hun CO2-uitstoot te reduceren, vooral als het gaat om de kolencentrales. Duitsland wil tussen 2016 en 2020 een vermindering van minstens 22 miljoen ton CO2. Verder staat een hervorming van de emissiehandel op de agenda.

3. Verkeer

Ongeveer een dozijn maatregelen moeten er voor zorgen dat in het verkeer de CO2-uitstoot met 7 tot 10 miljoen ton wordt teruggebracht. Er komt meer geld voor goederenvervoer per trein. Hybride- en elektromotoren bij bedrijfsauto’s worden gestimuleerd via subsidies. Verder hoopt de regering dat er meer alternatieve aandrijfsystemen worden ingezet. Prognoses vanuit de auto-industrie zijn meegenomen in het plan.

De demonstranten buiten vinden de plannen niet ver genoeg gaan.

4. Klimaatneutraal bouwen en wonen

De Duitse regering hoopt tussen de 1,5 en 4,7 miljoen ton CO2-uitstoot te kunnen reduceren door het energieverbruik in woonwijken te kunnen terugdringen. De marge is nogal groot omdat hier cijfers uit de praktijk ontbreken.

5. Landbouw

De agrarische sector moet de uitstoot met 3,6 miljoen ton CO2 verminderen. Er komen beperkende maatregelen voor het uitrijden van mest en boeren moeten gestimuleerd worden om over te stappen op ecologische vormen van landbouw. De sector is in Duitsland verantwoordelijk voor 8% van de uitstoot.

6. Jaarlijks klimaatrapport

De regering wil jaarlijks met een tussenstand komen om er zeker van te zijn dat de 40% reductie gehaald wordt. Er komt een speciale werkgroep die in de gaten houdt of alle sectoren genoeg hun best doen om de klimaatdoelen te halen. Bovendien moeten ze kijken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot te beperken. De regering wil in 2016 een klimaatplan voor 2050 presenteren.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: