Ga naar inhoud

Grafiek: 3 Zuid-Duitse deelstaten betalen nog miljarden aan de rest

Sinds de val van de Muur betalen Duitsers een solidariteitsbelasting om de verschillen tussen Oost en West te verminderen. De huidige afspraken lopen tot 2019, nu willen de deelstaten die het meeste bijdragen er van af, terwijl Noordrijn-Westfalen vindt dat het ook recht heeft op een bijdrage. Een overzicht van wat deelstaten betalen en ontvangen.

Het mag wel wat minder, zeggen de Zuid-Duitse deelstaten. Sterker nog, ze willen dat het in 2019 afgelopen is met de ‘Soli‘. De maatregel werd na de val van de Muur ingesteld om de verschillen tussen Oost en West te slechten. Tegenwoordig is het vooral een Zuid-Noordkwestie. Alleen Beieren, Baden-Württemberg betalen. Alle andere deelstaten houden hun hand op. Vooral Berlijn krijgt een groot deel van de koek.

Infografik: Länderfinanzausgleich: Nur drei Länder geben | Statista

Nu er opnieuw afspraken moeten worden gemaakt, stijgen vele proefballonnetjes op. Zuid-Duitsland wil minder of helemaal niets meer betalen. De Bond voor Belastingbetalers deelt die mening, omdat de burger beloofd was dat 2019 het pakket zou aflopen. Maar het betreft wel 5% van het landelijke overheidsbudget, waardoor bijna alle politici vastklampen aan de Soli.

Noordrijn-Westfalen

En als we dan toch aan het debatteren zijn, dan verdienen wij een groter deel van de bijdrage, zeggen politici uit Noordrijn-Westfalen. De grootste deelstaat van Duitsland kent relatief veel verpauperde gebieden en zegt het geld goed te kunnen gebruiken. Voorlopig is het laatste woord nog niet gevallen.

Duitslandnieuws over Soli

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: