Ga naar inhoud

BAM mag Huis van de Toekomst bouwen in Berlijn

Het Ministerie van Onderwijs in Berlijn is net twee weken geleden opgeleverd door BAM. Maandag hoorde het Nederlandse bouwbedrijf dat het er pal naast het Huis van de Toekomst mag bouwen. Met het bouwen van de evenementen- en tentoonstellingsruimte op steenworpafstand van het centraal station en de Bondsdag is 58 miljoen euro gemoeid.

Aan de Spree in Berlijn wapperen voorlopig een hele rij vlaggen van Nederlandse bouwbedrijven. Tussen het project van Kondor Wessels en het nieuwe Ministerie van Onderwijs en Onderzoek mag BAM nu het Haus der Zukunft bouwen. Het nieuws kwam zo’n twee weken naar buiten nadat de ambtenaren aan de slag konden in het aangrenzende ministerie dat ook door BAM Duitsland is gebouwd.

Stabiel inkomen

De klus om het gebouw van 8.000 m2 neer te mogen zetten is goed nieuws voor het bouwbedrijf dat in eigen land tobt met de crisis. “Erg mooi dat we ook het onderhoudscontract voor de komende 28 jaar konden binnenhalen”, vertelt woordvoerder Arno Pronk. “Dat betekent een stabiel inkomen voor jaren.” Het Huis van de Toekomst moet ‘mensen van alle leeftijden motiveren zich te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek en toekomstgerelateerde vraagstukken’.

Het centraal station ligt op een steenworp afstand.

Duitsland wordt steeds belangrijker voor het bouwbedrijf, niet in de laatste plaats omdat daar nog flink gebouwd wordt. “BAM heeft altijd al geprobeerd de risico’s te spreiden. En daarin is Duitsland een heel belangrijke factor. We halen er meer dan 10% van onze omzet. Dat aandeel proberen we op zijn minst te consolideren.”

In de kijker spelen

Het ontwerp is van het Berlijnse architectbureau Richter Musikowski en moet de stedelijke omgeving weerspiegelen. Met de bouw hoopt BAM zich in de kijker te spelen in Duitsland. Dat deed het al met het op tijd en binnen het budget opleveren van het onderwijsministerie. “Plezierig is dat dit een bijzonder project is op een zeer prestigieuze plek. Bovendien doen we het voor een solide en zeer belangrijke opdrachtgever.”

BAM sleepte in september dit jaar een andere grote klus binnen in Duitsland. Het bedrijf mag het academisch ziekenhuis van de deelstaat Sleeswijk-Holstein renoveren en verbouwen. Een opdracht van 520 miljoen euro. Ook mag het bouwconcern het ziekenhuis beheren tot 2044.

Duitslandnieuws over bouwen in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: