Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Stedenranking Duitsland: Münster weer beste dichtstbijzijnde stad - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Stedenranking Duitsland: Münster weer beste dichtstbijzijnde stad

In Duitsland kan je het beste wonen in een stad met autofabrieken staan. Dat blijkt uit de jaarlijkse stedenranking van Duitsland. De verschillen tussen Oost en West spelen steeds minder een rol en ook universiteitssteden doen het goed. Zorgen zijn er over het Ruhrgebied waar veel steden onderaan de lijst bungelen. Münster is voor Nederlanders de dichtstbijzijnde stad die goed presteert.

Jaarlijks berekenen WirtschaftsWoche, Immobilienscout 24 en IW Consult wat de beste en slechtste steden van Duitsland zijn. Ze kijken naar hoe gunstig de ligging is, de prestaties en de toekomstperspectieven zijn. Voor het onderzoek zijn 69 ‘kreisfreie‘ steden met meer dan 100.000 inwoners onder de loep genomen.

Opvallend is dat er nauwelijks iets veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Ook toen was München nummer 1 als economisch sterkste stad van Duitsland, het was Wolfsburg het meest dynamisch. Het heeft alles te maken met de grootste werkgevers in beide steden; BMW en Volkswagen.

Autofabriek gunstig voor de stad

Het onderzoek is de meest omvangrijke prestatiecheck in Duitsland en bestaat uit twee delen. Onder de noemer ‘Niveau‘ is gekeken naar 53 economische en sociale factoren, ofwel de absolute economische kracht van de stad. Hier kaapt Beieren de top 3 weg met München, Erlangen en Ingolstadt (hoofdkantoor Audi). Daarna volgen Wolfsburg (VW) en Stuttgart (Daimler, Porsche). Ook Regensburg (BMW) doet het goed. Opvallend is de opmars van Leipzig (BMW, Porsche).

Volkswagen is een belangrijkse succesfactor voor Wolfsburg.

Opvallend is ook dat universiteitssteden het goed doen. Bovendien tekenen de verschillen tussen Oost en West zich steeds minder scherp af. Onderaan de lijst van 69 bungelen veel steden uit het Ruhrgebied, zoals Herne en Gelsenkirchen. Zorgelijk is ook dat de verschillen tussen de sterke en zwakke broeders steeds groter worden.

In de categorie ‘Dynamiek‘ is gekeken naar hoe 40 indicatoren zich over een periode van 5 jaar hebben veranderd. Hier gaat Wolfsburg soeverein aan kop, gevolgd door Ingolstadt en Würzburg. Ook hier sluiten steden uit het Ruhrgebied de rij; Gelsenkirchen en Remscheid.

Stedenranking

Het groeiende tekort aan vakmensen zal een rol spelen voor de aantrekkelijkheid van steden, zegt Martin Gornig, professor voor stadseconomie aan de Technische Universiteit van Berlijn in WirtschaftsWoche. “Het beste voorbeeld is Berlijn. Eerst kwamen de jongeren, toen de creatievelingen en vervolgens de startups. Nu vestigen zich steeds meer bedrijven in de hoofdstad.”

Onderwijs belangrijk

De ranking toont aan hoe sterk onderwijs, onderzoek en wetenschap de kwaliteit van een stad beïnvloeden, zegt IW-econoom Hanno Kempermann in WirtschaftsWoche. “Onder de steigers zitten veel universiteitssteden.” In de categorie dynamiek maakten steden als Mannheim (+ 41 plaatsen) en Karlsruhe (+26) grote sprongen. In de categorie Niveau doen ze het ook goed: Mannheim (+ 12), Leipzig (+ 11), Karlsruhe en Freiburg (resp. + 8). “Hoger onderwijs trekt niet alleen studenten en wetenschappers aan, wat goed voor de koopkracht is. Maar deze steden worden ook aantrekkelijk voor grote werkgevers.”

Hidden champions

Verborgen kampioen Würzburg

Würzburg is niet de meest beroemde stad van Duitsland, maar wel een hidden champion, zo blijkt uit de ranglijstHoe dat komt? Het middelgrote stadje in Franken is de tegenpool van Wolfsburg. Nauwelijks industrie, wel een universiteit die er voor zorgt dat er nagenoeg geen werkloosheid is. Volgens de burgemeester scoort de stad zo goed vanwege de jonge bevolking (30.000 studenten) en de mooie ligging tussen de wijngaarden op de heuvels.

Leipzig – ‘Hypezig’

De Spinnerei is nu het centrum voor hippe startups.

De best presterende Oost-Duitse stad in de dynamiekranking is Leipzig, in de volksmond inmiddels al ‘Hypezig‘ genoemd. Ook hier komen veel jonge mensen op af om te studeren of te werken voor startups die als paddenstoelen uit de grond schieten. In het afgelopen decennium daalde de werkloosheid van 20 naar 10%. Ook op de absolute ranglijst klimt de tweede stad van Saksen omhoog. Het doet het inmiddels beter dan West-Duitse steden als Bielefeld, Bremen, Kiel en Essen.

Zorgenkind Ruhrgebied

Dortmund probeert zich te ontworstelen aan de neerwaartse spiraal in het Ruhrgebied.

Waar Oost-Duitse steden het steeds beter doen, lijkt het Ruhrgebied steeds dieper weg te zakken. In de Niveaulijst is de hoogst genoteerde Ruhr-stad Mülheim op plaats 40. Bij Dynamiek staat Dortmund op plaats 46 er nog het beste voor. Met Gelsenkirchen (68) gaat het slecht, vooral de toenemende werkloosheid speelt daar een rol in. Net buiten het Ruhrgebied ontspringt Münster de dans, vooral dankzij de universiteit.

Duitslandnieuws over Duitse steden

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: