Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Migrantenstroom levert Duitsland miljarden op - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Migrantenstroom levert Duitsland miljarden op

Migranten brengen miljarden in het laatje voor Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung in Mannheim. Volgens de onderzoekers leveren buitenlanders duidelijk meer op dankzij de belasting en sociale premies die ze betalen dan dat ze Duitsland iets kosten. Bovendien worden de opbrengsten alsmaar groter.

Het asieldebat is in Duitsland opnieuw ontvlamd. Dat komt door het toenemende aantal migranten die vluchten voor de conflicten in landen als Syrië, Afghanistan of Irak, waar door regelmatig heftig tegen gedemonstreerd wordt door buurtbewoners en activisten. Maar ook door de Roemeense vrouw die een uitkering in Duitsland aanvroeg zonder er ooit gewerkt te hebben. Zij bevestigde het beeld van de asielzoeker als ordinaire gelukszoeker.

22 miljard euro

Het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) in Mannheim stelt de Duitsers gerust met een onderzoek. Hieruit blijkt dat elke in Duitsland levende buitenlander in 2012 gemiddeld 3.300 euro meer belasting en sociale premies opbracht dan dat hij of zij de staat kostte. In totaal spekten de 6,6 miljoen mensen zonder Duits paspoort de schatkist met 22 miljard euro. “Duitsland gaat er dankzij deze mensen financieel behoorlijk op vooruit”, schrijven de onderzoekers in het rapport dat Spiegel Online naar buiten bracht.

Allochtonen steunen niet alleen de Duitse Mannschaft, ze spekken ook de schatkist.

Ook eerdere onderzoeken concludeerden al dat buitenlanders een positieve bijdrage leveren aan het Duitse huishoudboekje. Nu blijkt dat die ‘winst’ de afgelopen tien jaar per persoon met meer dan de helft is toegenomen. Wanneer allochtonen mét Duits paspoort ook nog worden meegerekend, zou de opbrengst waarschijnlijk nog hoger uitvallen, omdat het deze bevolkingsgroep economisch meer voor de wind gaat, staat in het rapport.

Weliswaar betaalden buitenlanders in 2012 gemiddeld 700 euro minder belasting dan mensen met een Duits paspoort. Tegelijk bracht 67% van hen geld binnen, tegen 60% van de Duitsers. Dit komt vooral doordat de buitenlandse bevolking in mindere mate uit gepensioneerden bestaat.

Opleidingsniveau

Volgens de onderzoekers zou Duitsland nog meer kunnen profiteren wanneer het opleidingsniveau onder migranten stijgt. Als buitenlanders jonger dan 30 jaar die nu in Duitsland wonen gemiddeld hetzelfde opleidingsniveau zouden hebben als Duitsers, dan kunnen ze in hun hele carrière 118.400 euro per persoon extra belastinggeld opbrengen.

Duitsland herbergt veel migranten van Turkse komaf. Zij komen in het onderzoek niet naar voren omdat ze een Duits paspoort hebben. Onder hen zijn veel middenstanders.

De onderzoekers vinden dat Duitsland aan de grens meer moet letten op kwalificaties. Dit betekent niet alleen dat er meer hoogopgeleide buitenlanders naar Duitsland gelokt moeten worden, maar ook dat het asielbeleid versoepelt moet worden. “Het is onzinnig om het asielzoekers zo lastig te maken.” Het kabinet Merkel heeft onlangs al enkele maatregelen genomen om asielzoekers makkelijker en sneller aan het werk te krijgen.

Duitslandnieuws over migratie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: