
De EU verplicht sinds 2005 alle lidstaten de uitstoot van fijnstof te beperken omdat het slecht is voor de volksgezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven hierdoor zeker 350.000 mensen per jaar eerder dan nodig is, waarvan 47.000 in Duitsland. Naast longziektes wordt ook een verband gelegd met hartinfarcten, te vroeg geboren kinderen en tromboses.
Grensoverschrijdend probleem
Fijnstof ontstaat bij verbrandingsprocessen in fabrieken, bij verwarming en in het verkeer. Om dit terug te dringen heeft Duitsland onder andere roetfilters voor dieselvoertuigen ingevoerd en milieuzones in grote steden waar je alleen met een speciale sticker in mag rijden.
In veel grote Duitse steden zijn milieuzones ingesteld.
Ruhrgebied
Het Duitse beleid heeft ook invloed op Nederland. Bijna driekwart van de fijnstof komt uit omliggende landen. Vooral het Ruhrgebied wordt gezien als één van de grootste luchtvervuilers van Europa, wat effect heeft op onder meer Limburg en Brabant.
De EU heeft als maximum 50 microgram per kubieke meter licht vastgelegd. In Duitsland wordt die waarde op een aantal plekken overschreden, zo meldde de regering afgelopen juni na vragen van Die Grünen. De situatie is weliswaar sinds 2011 verbeterd. Toen was er nog te veel fijnstof in vier regio’s, nu zijn het er nog twee.
Europees hof
Toch doet Duitsland nog steeds te weinig volgens Europa. Die boodschap klinkt bijna jaarlijks, maar nu is het geduld op bij de EU. Wanneer de Duitse regering niet snel beter zijn best doet om de fijnstof in met name Leipzig en Stuttgart terug te dringen, dreigt Brussel Duitsland voor het Europese Hof van Justitie te slepen wegens schending van het in 2005 ondertekende verdrag.
Duitslandnieuws over de EU
- Duitse industrie mag van Europa omstreden energiekorting behouden »
- De 15 belangrijkste vragen over het Duitse tolvignet »
- Verhoging Duitse ‘luchttol’ nog lang niet zeker »
- Tol voor buitenlanders mag niet van Brussel »
- Doorbraak kleinere partijen in Duitsland via Europese verkiezingen »