Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Ondernemers positiever, crisis bij Burger King en omstreden ‘kolenwende’

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Na de herfstdip ontwaren Duitse ondernemers weer lichtpuntjes aan de horizon, fasfoodketen Burger King vecht na alle schandalen om lijfsbehoud en het bedrijfsleven is weinig gecharmeerd van Gabriels 'kolenwende'.

Ifo

Wolken klaren op bij Duitse ondernemers

Bij veel internationale crises wordt de situatie erger, maar de bedrukte stemming in het Duitse bedrijfsleven klaart op. Voor het eerst in zes maanden steeg de Ifo-index weer.

Burger King

Burger King vecht om lijfsbehoud in Duitsland

Nu Burger King franchiser Yi-Ko (eigenaar van 89 vestigingen) er uit heeft gesmeten, moet de fastfoodketen vechten om lijfsbehoud. Drieduizend medewerkers vrezen om hun baan, de eerste filialen hebben hun deuren al gesloten. Het conflict komt voort uit reportages van onder meer onderzoeksjournalist Günter Wallraff die misstanden bij Yi-Ko aan het licht bracht. Het imago van zowel Burger King als McDonalds kreeg daarmee een flinke knauw waardoor Duitsers steeds minder zin hebben in fastfood.

Kolen

Bedrijfsleven boos over ‘kolenwende’

In het klimaatdebat gold minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) als ‘kolenvriend’. Nu wil hij energieconcerns als Eon en RWE dwingen hun kolenproductie te verminderen. Daarbij krijgen ze nog redelijk vrij spel, al is het bedrijfsleven niet bepaald blij met deze ‘kolenwende’.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: